Van passie naar frustratie in werk, hoe nu weer terug? 5 tips.

In het begin van een carrière is passie vaak wel te vinden. Nieuwe dingen volop, er valt veel te leren, wat later routineklussen zijn geeft in het begin van een loopbaan nog een zekere uitdaging. Enthousiasme en toewijding zijn dan aanwezig. Het ziet er uit zoals bij dit meisje:

Na verloop van tijd raakt de glans er echter af. Wat eerst nog nieuw en uitdagend was, is routine geworden en verveling slaat toe. En dan ook nog al die management talk binnen de organisatie: het momentum verzilveren, een multi-channel strategie toepassen, low hanging fruit plukken, hot-spot drill down analyses maken etc. Daar raak je niet meer opgewonden van. En dan kan er dit gebeuren:

 

Hoog tijd om hier verandering in te brengen:

  1. Neem verantwoordelijkheid. Voldoening in je werk is grotendeels een intern proces, zie Wat zou jij doen als je ergens vastzat en elke dag precies hetzelfde was en niets je kon schelen? Verwacht niet dat jouw omgeving het probleem oplost, je zult zelf aan de slag moeten.
  2. Maak een update van wat passie op dit moment voor je is. Wat je in het begin van je carrière motiveerde, is wellicht niet langer van toepassing. Je bent veranderd, je hebt meer vaardigheden opgedaan en hebt andere wensen. De focus is verschoven van geld en aanzien naar meer tijd en energie vrij maken voor anderen. Voor je naasten of wellicht voor het begeleiden van collega’s.
  3. Kom uit je comfortzone. Denken aan verandering in je werk of veranderen van werk lijkt niet prettig. Toch is dat juist goed. Nieuw onbekend terrein betreden geeft vaak veel voldoening. Waag de stap.
  4. Besteed een deel van je tijd aan iets groters dan jezelf. Bij zingevingsvragen is het goed om meer tijd te besteden aan iets waarmee je een bijdrage aan het grotere geheel kunt geven. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op een gebied dat je na aan het hart ligt.
  5. Deel je voornemen om meer passie te creëren met anderen. Het zaadje voor verandering wordt dan geplant, ook al weet je nog niet precies hoe het eindresultaat er uit zal zien. Je hebt nu een externe trigger. Je omgeving kan je ondersteunen en met je meedenken.

Het is vrij normaal dat na verloop van tijd passie in het werk minder wordt. Meebewegen met veranderingen en uit je comfortzone komen, zorgt dat je weer fris en enthousiast naar je werk kunt kijken. Zoals het kleine xylofoonspelende meisje in de video hierboven.

Hulp nodig? Kom langs voor een face-to-face gesprek.