Hoe je een aantrekkelijk CV maakt met meer dan 250 gratis CV templates, wordle.net en nuttige CV tips

CV tips kaft compressedNog steeds zie ik, als loopbaancoach, professionals die niet optimaal uit de verf komen met standaard zwart-wit verhalen in hun CV. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat soort oude stijl CV’s leg ik het liefst snel ergens ver weg.

Dat kan anders! Hoe, dat lees je hieronder.

Een CV anno nu is geen saai zwart-wit verhaal meer. Integendeel, een aantrekkelijk CV:

straalt enthousiasme en kracht uit,
maakt de lezer in een oogopslag duidelijk wat jij te bieden hebt,
gaat verder dan een opsomming van jouw banen en opleiding(en).

Zo’n CV kun je laten opstellen door een van de vele aanbieders op dit terrein, maar waarom zou je?
Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

Met de 14 praktische tips hieronder wordt jouw curriculum vitae een prettig leesbaar stuk:

download één van de 280⁺ gratis CV templates en je hebt een aantrekkelijke lay-out,
leer hoe je een CV beperkt tot maximaal 2 pagina’s, ook als je huidige CV veel langer is,
gebruik de wordle.net tool en verhoog de scanbaarheid van je CV,
leer hoe je een profielschets opstelt en oneliners gebruikt,
voorkom dat je jezelf inperkt met de functietitel uit je arbeidscontract of visitekaartje,
leer ook hoe je jouw CV meteen slim inzet in je netwerk.

 

De eerste indruk: de naam van het document

Een CV verstuur je meestal digitaal. Nog vóórdat de ontvanger het CV opent, kun je een indruk van jezelf oproepen: de ontvanger leest de naam van jouw document.

Bedenk bij het opslaan van je CV wat je in de documenttitel over jezelf wilt zeggen. Iets dat aansluit bij de baan waarop je solliciteert.

Je kunt bijvoorbeeld jouw naam combineren met een functietitel, met één van jouw kwaliteiten of een belangrijke competentie. Ook kun je iets tot uitdrukking brengen over je werkervaring: ben je starter of een ervaren kracht?

De eerste indruk die een titel van het document oproept, wordt duidelijk als je onderstaande voorbeelden met elkaar vergelijkt:

CV Jelle Bannink Electrical Engineer HBO+ in plaats van: CV J. Bannink CV

Business Developer Ed de Haan > 8jr ervaring in plaats van: CV E. de Haan


De tweede indruk maak je met de lay-out van het Curriculum Vitae

Je wilt niet opgaan in de massa met een standaard zwart-wit verhaal, dus zorg dat je opvalt met aantrekkelijke lay-out.

Zeg nou zelf, ziet dat rechter CV er qua lay-out niet een stuk prettiger uit dan die zwart-wit versie?

saai cvCV tips

Op internet vind je verschillende aanbieders die tegen betaling zorgen dat je CV er aanlokkelijk uit ziet. Het kost wat geld, maar dan heb je wel wat.

Alternatief is dat je zelf een lay-out ontwerpt. Of nog gemakkelijker: download een van de gratis CV templates hieronder.

meer dan 250 lay-outs gratis downloaden op:

http://www.hloom.com/download/free-professional-resume-templates-for-word/


Houd je CV kort en krachtig en scanbaar in twee pagina’s

De lezer wil binnen 6-12 seconden een indruk krijgen of je interessant bent om mee in gesprek te gaan. Dat kan als je CV scanbaar is met overzichtelijke rijtjes en opsommingen. Bij voorkeur is het CV niet langer dan twee pagina’s, anders gaat het scannen te lang duren.

Soms wil je meer dan twee pagina’s kwijt, maar dan zeg ik: Niet doen! Maak liever een beknopte versie van je CV met een optie voor meer. Onderin die korte versie zet je:

“Een uitgebreider CV is op aanvraag beschikbaar; deze mail ik graag naar u toe”

Alternatief is dat je in je CV verwijst naar je LinkedIn profiel waarin jouw persoons- en beroepsprofiel wel gedetailleerd uitgeschreven is.


Met Wordle.net maak je snel een visuele scan

Als je wilt kun je ook een persoonlijke woordenwolk met relevante keywords in jouw CV opnemen. Goed voor de lay-out, het bevordert de scanbaarheid en hij is heel eenvoudig online te maken op wordle.net. Je krijgt dan zoiets als dit:

Coaching voor academici en HBO'ersGebruik geen overbodige taal

Dat is een open deur van jewelste, maar de praktijk blijkt toch weerbarstig. Woorden als adres, mail, telefoon nemen kostbare ruimte in en leiden de lezer alleen maar af. Laat zulke overbodige woorden gewoon weg.

Vergelijk deze voorbeelden eens met elkaar, welke oogt rustiger?

Naam: Joris Deren
Adres: Frans Duwaerstraat 85,
1318 AC Almere
Telefoon: 06 – 266 19 548
E-mailadres: mailto:jorisdeeren@gmail.nl
LinkedIn
: nl.linkedin.com/in/jorisdeeren
Geboren: 23 juli 1979 Eindhoven
Joris Deren
Frans Duwaerstraat 85, 1318 AC Almere06 – 266 19 548
jorisdeeren@gmail.nl      nl.linkedin.com/in/jorisdeeren23 juli 1979 Eindhoven

Voeg een persoonlijk profiel toe

Met een profielschets geef je de lezer een indruk van je persoonlijkheid. Het is een korte tekst in het begin van je CV waarin je jezelf voorstelt.

Geef in ongeveer 4 regels aan wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent.

Voorbeeld 1

Mijn naam is John, een flexibele, resultaatgerichte manager met ruime ervaring binnen het productiewezen en in de voedselindustrie. Mijn managementstijl kenmerkt zich het best als dienend leiderschap: ik zorg dat anderen hun sterke kanten benutten om zo samen goed te presteren. Ook niet onbelangrijk: ik beschik over een goede portie humor en zorg voor een goede werksfeer!

Voorbeeld 2

Motiverende en sterke persoonlijkheid met oog voor de ander. Als personal coach en loopbaanbegeleider laat ik mensen (weer) in zichzelf geloven. Om ze zover te krijgen gebruik ik ‘feed forward’, openheid en humor. Ik ga uit van wat er wél is en verzorg wat nodig is. Zo bouw ik aan oprechte, warme relaties en haal ik eruit wat er in zit. Verder ben ik sterk in organiseren en vaardig met de pen.

Voorbeeld 3

Ik ben een kei in het bedenken van marketing- en communicatieconcepten. Binnen een team heb ik als snel de rol van katalysator. Ik maak dingen die niet goed lopen, op een vriendelijke manier bespreekbaar. Ik ben zeer betrokken en lever projecten succesvol op.

In jouw persoonlijk profiel kun je ook kenmerkende kwaliteiten van jezelf verwerken. Eerst jouw kwaliteiten eens goed inventariseren? Ga dan naar Kernkwadranten en kernkwaliteiten: superhandig voor het maken van een persoonlijke sterkte-zwakte analyse (http://wp.me/p2sfH6-zO). En download ook de handige vragenlijst (http://wp.me/a2sfH6-J2).


Een oneliner gebruiken

Ook met een oneliner kun je je onderscheiden. In één zin maak je duidelijk waar je voor staat. Zoek je een baan als salesmanager, dan schrijf je bijvoorbeeld:

“Goedgehumeurde Sales Manager die op zoek is naar teamresultaat”

Als oneliner kun je ook jouw persoonlijke mission statement gebruiken. Heb je nog geen mission statement, dan kun je met het 4-stappenplan uit dit artikel er snel een maken: Persoonlijk mission statement formuleren. Hoe, waarom, wanneer? (http://wp.me/p2sfH6-U0)


Voeg een foto toe

Een foto zorgt ervoor dat de potentiele werkgever je CV beter onthoudt. Uiteraard gebruik je een foto die professioneel is. Geen vakantiefoto, maar een representatieve pasfoto.


Plaats een link naar je LinkedInprofiel en personaliseer de link

Zet de link van jouw LinkedIn-profiel in je CV en let er op dat je die in LinkedIn personaliseert als je dat nog niet gedaan hebt. Daarmee voorkom je nietszeggende letters en cijfers en krijg je een ‘linkedin.com/in/jouwnaam’-opmaak die professioneler staat.

Dus https://nl.linkedin.com/in/vandamcoaching in plaats van https://nl.linkedin.com/in/richard-van-dam-1917b124.

De link personaliseer je op de LinkedIn website via Profiel -> Publiek Profiel -> Uw Publieke Profiel. Klik aan de rechterkant op ‘URL van uw openbare profiel aanpassen’.


Benoem jouw belangrijkste competenties in je CV

Benoem je competenties in je CV zodat de werkgever een beeld krijgt van zaken waarin jij vaardig bent.

In vacatureteksten gaat het vaak over competenties, dus die laat je er uit springen. Niet klakkeloos alles uit een vacaturetekst overnemen natuurlijk.

Geef puntsgewijs relevante competenties aan waarvan jij bewijsmateriaal kunt aanleveren als je later de vraag krijgt ‘Kunt voor ons toelichten dat u die competentie bezit?’.

Dit bewijsmateriaal put je uit je werkervaring maar ook vaardigheden die bij hobby’s en nevenactiviteiten komen kijken, kunnen bruikbaar zijn. Deels kun je dat bewijsmateriaal ook in je CV zelf verwerken in het onderdeel waarin je jouw werkervaring schetst.


Benoem ook jouw successen

De werkgever wil graag weten hoe waardevol je werkervaring is. Dat je bij McKinsey werkte is leuk, maar een werkgever wil weten hoe succesvol je bent, hoeveel omzet je draaide in welke branches, welke klanten je had, met welke software-systemen je gewerkt hebt etc.

Geef daarom voor iedere functie kort aan wat jouw werkzaamheden waren, wat je gedaan en bereikt hebt. Vergeet niet jouw successen en prestaties te benoemen.

Voorbeeld 1: Als fondsenwerver stijging van inkomsten gerealiseerd van jaarlijks € 25.000 naar ca. €400.000, uit subsidieaanvragen en corporate sponsoring.

Voorbeeld 2: Databank opgezet met 50 checklists voor de fiscale en juridische advisering van Japanse expats.

Voorbeeld 3: Auteur van 6 artikelen over scrum, gepubliceerd in XR online magazine


Perk jezelf niet in door functienamen, denk in rollen

De meeste mensen gebruiken in het onderdeel werkervaring automatisch de functietitel uit hun arbeidscontract of visitekaartje. Dat is niet altijd de beste manier om je te positioneren.

Binnen een functie heb je vaak verschillende rollen vervuld. Soms kun je beter die rol in plaats van de functiebenaming er uit laten springen.

Was jouw functietitel teamchef dan kun je denken aan rollen als aanspreekpunt en vertrouwenspersoon, projectleider, planner.

Bij de functietitel belastingadviseur horen bijvoorbeeld rollen als business development, relatiemanager, onderhandelaar, voorzitter van vaktechnisch overleg, auteurswerkzaamheden, productontwikkeling etc.


Gebruik hyperlinks

Gebruik hyperlinks naar eventuele publicaties/projecten die online staan. De lezer kan dan in één klik meer over jou lezen.

Wellicht ten overvloede: selecteer de tekst die je wilt linken, klik op de rechtermuisknop en kies ‘hyperlink’ en vul de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen.


Hobby’s: wel of niet noemen?

Dat hangt er van af. Als ze relevant zijn voor de vacature of informatie toevoegen: ja. In andere gevallen: nee.

Hobby’s als lezen, wandelen en koken voegen weinig informatie toe. Blog je veel over koken en reageer op je op een vacature van web redacteur, dan kan dit wel weer relevant zijn.


Vraag altijd feedback, dat is meteen netwerken!

Geef je CV aan mensen die je goed kennen en vraag of ze minimaal een punt willen noemen wat er zeker nog in verwerkt zou moeten worden.

Je kunt hen ook vragen welk rapportcijfer ze je CV geen op een schaal van 1-10, waarbij 1 waardeloos is en 10 staat voor: kan niet beter. Bij elk cijfer lager dan een 10 vraag je: ‘wat moet ik er aan veranderen om een punt hoger te scoren?’

Feedback vragen is om drie redenen waardevol: je hebt een paar extra ogen ter controle op fouten en het verkrijgen van ideeën en je bent bovendien ongemerkt aan het netwerken. Je laat immers aan een ander weten dat je op zoek bent naar werk, die ander leest nu welke waarde jij kan toevoegen en dat vergoot de kans dat jouw contact aan je denkt als hij of zij een geschikte vacature tegenkomt of weet dat er binnenkort ergens iets vrij komt.

 

Alles op een rij gezet in deze pdf

Download (PDF, 468KB)


TOT SLOT

Ik hoop dat je met deze tips jouw zwart-wit CV snel herschrijft en je toegevoegde waarde optimaal in een helder CV tot uitdrukking brengt zodat de ontvanger je zeker uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.

Ook voor een sollicitatiegesprek zijn er weer verschillende tips & tricks om goed uit de verf te komen. Al is je CV nog zo goed, zonder een goed gesprek blijft succes uit.
Kun je wel wat steun gebruiken bij de voorbereiding op een gesprek? Neem dan contact met me op, ik help je graag!