5 tips voor het schrijven van je carrière plan

Sommige mensen gaan liever voor een wortelkanaalbehandeling naar de tandarts dan dat ze over hun loopbaan nadenken. Jammer, want met een persoonlijk carrièreplan krijg je meer invloed op je loopbaan en bereik je sneller je doelen. In dit artikel 5 tips voor het schrijven van je carrière actieplan .

Lange termijn doelstelling en drijfveren

Een duidelijk carrièredoel en focus maakt gericht bijsturen een stuk eenvoudiger. Wat schrijf je in een carrière actieplan? Om te beginnen je lange termijn doelstellingen voor de komende 5 jaar. Daarna pas korte termijn doelstellingen voor het komende jaar. Kies doelstellingen die echt van binnenuit komen en aanhaken bij persoonlijke drijfveren. Waar je warm voor loopt en met plezier aan wilt werken.

Kijk eens naar topsporters. Wat drijft een zwemmer die een gouden plak op de volgende Olympische spelen wil halen? Hij gaat echt niet voor de metaalwaarde van de medaille (zo’n slordige € 520 overigens want de medaille bestaat voor 92,5% uit zilver, 1,34% goud en de rest is koper). Nee, de zwemmer gaat voor de roem, de beste zijn in waar hij talent voor heeft, de top bereiken in zijn vak en sportgeschiedenis schrijven. Die drijfveren motiveren hem. Dat ook nog een € 30.000 prijzengeld verbonden is aan een gouden plak is mooi meegenomen, maar niet de echte drijfveer om 4 jaar lang fanatiek trainingsuren te draaien.

Start dus met hoe jouw drijfveren in relatie tot je werk moeten staan.

TIP 1:
het carrière actieplan moet jouw persoonlijke drijfveren als basis hebben, bevat je doelstelling voor over 5 jaar en bepaal daarna die voor het komende jaar.

 

Streefdoelen na einddoel vaststellen

Om even bij die zwemmer van hierboven te blijven, zijn einddoel is duidelijk: over 4 jaar nummer één zijn. Mooi, want dat geeft richting aan zijn handelen voor de komende 4 jaar. Of hij het einddoel gaat halen, is ongewis. Hangt heel erg af van hoe sterk de andere Olympische spelers op dat moment zullen zijn. Het halen van het einddoel heb je nooit 100% in de hand, maar helpt je wel bij het vaststellen van streefdoelen. Zo kan de zwemmer nu al bepalen dat hij een goede kans maakt over 4 jaar als hij 1 minuut sneller zwemt dan nu. Op dit moment is dat nog een enorme prestatie maar als je die minuut deelt door het aantal trainingsuren over de komende 4 jaren blijkt het realistisch. Een dagelijks streefdoel van 0,07 seconde per dag sneller zwemmen heb je immers heel goed in de hand.

TIP 2:
neem concrete streefdoelen op in je carrière plan zodat je weet hoe je naar je einddoel toewerkt: welke kleine actiestappen zorgen ervoor dat jouw einddoel in zicht komt?

 

Omgaan met hobbels en blokkades

Op weg naar je carrière doel ontmoet je barrières en blokkades. Sommige kun je van tevoren bedenken, andere komen spontaan op je weg. Voor het welslagen van je carrière doel is belangrijk hier al over na te denken. Je zult dan minder snel toegeven aan de gedachte ‘ik heb het geprobeerd, ik loop nu tegen dit aan en kom er nu achter dat wat ik wil niet gaat lukken’.

Van tevoren nadenken over blokkades helpt je zo je einddoel voor ogen te houden, en niet op te geven maar juist hindernissen te nemen.

Misschien kun je vaardigheden met een cursus of opleiding aanscherpen, zodat je effectiever kunt reageren op hindernissen later. Wat zijn nu nog leerpunten op het vlak van onderhandelen, acquisitie, netwerken, motiverend leidinggeven, soft skills? Kun je bij gezinsuitbreiding voldoende de tijd aan je carrière besteden, of moet je een beroep doen op je familie voor bijvoorbeeld oppas? Daar nu al over nadenken maakt dat er later effectief op in kunt spelen.

TIP 3:
houd van tevoren rekening met hobbels en blokkades op weg naar je doel en bedenk hoe je daar effectief mee om zal gaan. Welke hulpbronnen kan je aanspreken, zijn er vaardigheden die je moet aanscherpen?

 

Actiegerichtheid

Met niets doen kom je niet ver, bschouw je carrière doel als een baan op zich. Iets waar je elke dag één uur aan besteed. Het is verbazingwekkend hoeveel je kan bereiken als je elke dag een uur aan je carrière besteed. Veel professionals doen elke dag gewoon hun werk, zonder actief aan hun carrière doel te werken, terwijl een kleine verandering op langere termijn al verstrekkende gevolgen kan hebben. Begin je nu al met werken aan commerciële vaardigheden die over 5 jaar een harde eis zijn, dan val je over drie jaar al positief op in vergelijking met collega’s die dan nog moeten beginnen.

TIP 4:
bedenk acties die je van dag tot dag kunt uitvoeren
en die helpen je carrière doel te bereiken.

 

Comfortzone oprekken

Angst verlamt en handhaaft de status quo. Angst kan een nuttige functie hebben, maar 80% van de angsten, risico’s etc. spelen alleen in gedachten en worden nooit werkelijkheid.

De economische crisis voedt bij velen angst en zorgt voor blijf-zitten-waar-je-zit-gedrag. Hoe is het anders te verklaren dat 41% van de werknemers pas op banenjacht gaat als de economie weer aantrekt (zie recent onderzoek van Unique)?

Maar ook in tijden van crisis kun je als zittenblijvende werknemer gewoon actief blijven. Net als een zwemmer dagelijks trainen om over 4 jaar de vruchten te plukken. Misschien moet je wat meer werken aan personal branding of specifieke ontwikkelpunten aanpakken.

Laat je niet verlammen door angst. Lees liever “Feel the fear and do it anyway” van Susan Jeffers en ga op een rationele manier om met je angsten.

TIP 5:
onderken je angsten, maar sta open om te leren en fouten te maken om verder te leren hoe je je carrière doel kunt bereiken

Kortom:

focus op je kansen en schrijf een carrière plan,
neem hierin persoonlijke drijfveren als basis,
ken je eind- en streefdoelen,
bereid je voor op hobbels en blokkades,
besluit dagelijks actie te nemen,
d
urf buiten je comfortzone te komen.