30 banen in één jaar om een uitdagende volgende stap te ontdekken?

Stel je werk loopt al een tijd niet lekker, wat doe je dan? Ga je schieten met hagel, doelgericht treffen, helemaal niet schieten? Berusten, herbezinning of loopbaanoriëntatie, wat kies je?

Optie 1: ‘Niet schieten’

Helemaal niets doen kan altijd, maar vaak ook een recept om een slecht gevoel nog erger te maken. Jeffrey Wijnberg beschrijft het heel treffend in zijn “Neurotisch Handboek”, p, 13:

“Een goede manier om u slecht te voelen is door alleen maar in uw hoofd te leven. Dat kan heel gemakkelijk omdat alles wat u bedenkt maar niet doet, altijd gepaard gaat met een zeurend gevoel van frustratie en onmacht. En wie flink doordenkt en zijn gedachten zo min mogelijk werkelijkheid laat worden, kan zo zijn frustraties torenhoog laten opstapelen, met het nare gevoel dat u haast op ontploffen staat. De aanpak van deze manier van slecht-voelen is dus vrij simpel: u bedenkt iets wat u zou kunnen of zou willen doen, liefst tot in de kleinste details, om het vervolgens op de lange baan te schuiven, waardoor uw plan, bij voortduring, aan uw gemoed blijft hangen. Het aardige van deze levensstijl is dat het van toepassing is op allerlei soorten plannen: van groot tot klein, het werkt altijd”.

Helemaal niets doen, het kan, maar een fijne optie is het niet. Je kunt beter onderzoeken of je op een andere manier verder kunt in je huidige werkomgeving, aan zelfreflectie doen en met een open blik naar blokkades kijken. Is je omgeving veranderd maar ben jij niet mee veranderd? Zitten er bepaalde gedachten in de weg?

Als je vanuit een positieve mindset in je huidige werkomgeving actie onderneemt, ziet het er al heel anders uit.

Optie 2: met Hagel Schieten

Nog weer anders is het als het probleem dieper dan overtuigingen niveau blijkt te zitten. Na een aantal jaren kom je er bijvoorbeeld achter dat er een mismatch is tussen je huidige werk en je ambities, talenten en wensen. Wat echt bij je past, heb je nog niet helder voor ogen, maar je kunt met ‘Hagel Schieten’, ofwel veel uitproberen, in de hoop je dat je iets treft waar je je happy in voelt.

Veel daadkracht, dat doet denken in het waargebeurde verhaal van Laura van Bouchout. Toen zij 29 was en op zoek was naar passie en zingeving besloot zij 30 jobs voor haar dertigste te gaan doen (bekijk hier het video interview). Dit alles onder het motto “Op je sterfbed ga je geen spijt hebben dat je je kans gewaagd hebt en tegen de muur geknald bent, je gaat wel spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt”.

Deze‘trial and error’ benadering van Laura is erg moedig. Een mooie ervaring ook, maar in de praktijk zal met ‘Hagel Schieten’ niet voor iedereen weggelegd zijn. 

Optie 3: Doelgericht treffen

Je kunt iemand inhuren en een loopbaantraject doen en zo achterhalen welke type baan het beste bij jou past. Zelf doen kan ook en is goed zolang jouw ideaal maar helder op je netvlies komt.

Een loopbaancoach verzamelt meestal heel veel relevante info, denk aan:

je persoonlijkheidsprofiel op 6 eigenschappen onderzoeken: mensgericht, conventioneel, artistiek, ondernemend, onderzoekend en praktisch. Hier rolt al een beeld uit van stereotype beroepen, passend bij jouw profiel.
nagaan welke werkwaarden succes en geluk in je werk bepalen, bijvoorbeeld autonomie, creativiteit, zekerheid, balans werk en privé, invloed, je inzetten voor anderen etc.
kijken hoe je scoort op 16 competenties waar in de praktijk doelen mee worden bereikt; denk aan analyseren, initiatief nemen, flexibel reageren, netwerken, leidinggeven, zelfsturing, volhouden, beslissen, plannen en organiseren.
je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën op een rij zetten en nagaan of je je uitdagingen meer in balans kunt brengen met je kwaliteiten.
relevante informatie uit je levensloop gebruiken als ingang naar een oplossing.
onderzoeken waar je energie van krijgt en energie aan verliest.
inventariseren welke interesses je hebt en of je die kunt koppelen aan beroepen, branches en bedrijfscultuur.

Als loopbaanbegeleider geef ik lees- en zelfreflectieopdrachten mee naar huis. Aan het eind van het loopbaantraject wordt een persoonlijk loopbaanplan opgesteld met vier onderdelen:

Persoonlijke marketing mix
Persoonsprofiel
Zoekprofiel
Actieplan

Pas dan komt de echte actie in beeld, omdat je met een helder doel voor ogen aan de slag kunt.