Een persoonlijk mission statement geeft antwoord op de vraag ‘wat wil ik bereiken in mijn leven?’ Vaag heb je natuurlijk wel een idee wat belangrijk voor je is. Maar wil je dit goed in een persoonlijk mission statement formuleren, dan is wel enig denkwerk nodig
Nadat een levensmissie is opgeschreven, ontdek je ook hoe nuttig dat is. Waarom?
– een persoonlijke missie geeft allereerst richting in je leven,
– het maakt je er bewuster van of je op dit moment goed bezig bent,
– je kunt beter toetsen of hoe je nu leeft aansluit bij waar je naar toe wilt,
– een goed geformuleerde levensmissie kun je vertalen naar persoonlijke doelen en een actieplan, zodat je latere ‘had-ik-maar’s’ voorkomt. Bovendien kun je hem goed in je CV verwerken zoals beschreven in Hoe je een aantrekkelijk CV maakt met meer dan 250 gratis CV templates, wordle.net en nuttige CV tips
Download CV tips en +250 gratis CV templates
Hoe schrijf je een persoonlijk mission statement?
Een goede persoonlijke levensmissie voldoet aan een aantal kenmerken. Hij:
✓ is kort,
✓ gemakkelijk te onthouden,
✓ inspireert,
✓ geeft aan wie je dient/welke waarde je toevoegt.
Bij het schrijven van je eigen statement kun je denken aan datgene waarvan je zou willen dat mensen je herinneren. Het geeft aan wie je bent, wat voor jou belangrijk is, wat jouw bestaansrecht is.
De kunst is een korte bondige formulering te vinden waar toch heel veel inzit. Laat ik mijn eigen mission statement als voorbeeld geven:
Anderen inspireren en in staat stellen hun talenten en potentieel te benutten.
Wat hier voor mij allemaal in zit is: anderen vooruit helpen, sociale contacten hebben, nieuwe mensen ontmoeten, mijzelf persoonlijk ontwikkelen, onafhankelijk zijn, onafhankelijkheid stimuleren, kennis opdoen, kennis overdragen, flexibele werktijden, motiveren. Dit zijn zaken die ik belangrijk vind omdat ze mij plezier geven.
Praktische tips voor het schrijven van een persoonlijke missie
Omdat een persoonlijke missie aangeeft wat voor jou belangrijk is, is het raadzaam hierover zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Vervolgens kun je die informatie evalueren en analyseren. En dan kun je jouw persoonlijke missie formuleren.
Gebruik het volgende stappenplan:
1. Neem een leeg vel papier en schrijf alle steekwoorden die bij je opkomen als je de volgende vragen voor jezelf beantwoord:
– wie inspireert jou of heeft je geïnspireerd? Welke eigenschappen heeft de persoon die jij waardeert?
– welke belangrijke gebeurtenissen hebben je leven beïnvloed? Welke lessen heb je hieruit geleerd?
– wat zijn belangrijke waarden voor je?
– wat zou je doen als niets onmogelijk is en je voldoende tijd en geld zou hebben?
– welke interesses heb je?
– wanneer ben je op je best, wanneer op je slechtst? Wat zou je bij jezelf willen ontwikkelen?
– wat waardeer je het meest in je leven (werk, familie, gezin, vrienden, gezondheid etc.)? 2. Nu je alle informatie overziet, zie je misschien al een levensgebied dat er voor jou uitspringt. Bijvoorbeeld werk, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, relatie/gezin, financiën of gezondheid.
Op basis van deze informatie schrijf je een of meerdere concept(en) van jouw levensmissie. Maak je hierbij niet druk over een perfecte formulering.
3. Leg het concept opzij en kijk na een paar dagen wat je er nog aan wilt veranderen.
4. Schrijf dan de definitieve versie van jouw persoonlijke missie. Zorg voor een korte en bondige formulering. De essentie moet in één of twee zinnen passen.
Waarom een persoonlijk mission statement handig is voor je CV
Het is hier niet de juiste plek om daar dieper op in te gaan, maar het antwoord kun je lezen in: Hoe je een aantrekkelijk CV maakt met meer dan 250 gratis CV templates, wordle.net en nuttige CV tips
Wanneer persoonlijke missie formuleren?
Waarom zou je wachten met het ontwikkelen van een duidelijke levensmissie, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Dat het nooit te laat is om na te denken over je levensmissie blijkt uit het verhaal van Guust Verpaalen:
Verpaalen, oud topman van Philip Morris, ging rond zijn vijftigste serieus over zijn levensmissie nadenken. Drie keer per jaar keek Verpaalen in en met een groep naar zichzelf. Hij ging aan de slag met zichzelf en pelde zich telkens weer af.
Dankzij zelfreflectie kwam hij uiteindelijk achter zijn levensmissie. En daarmee ontdekte hij duidelijk dat de zin in zijn leven buiten Philip Morris lag. Uit eigen ervaring geeft Verpaalen nu een duidelijke boodschap:
“Bekijk de dag van morgen eens wat meer vanuit een observering: Wat bezielt je nou eigenlijk? Waar ben je nou mee bezig? Wees daarin eens kritisch op jezelf. Elke dag dat je dat niet doet dat zijn gemiste kansen. Goede leiders kijken zo. Ze reflecteren. Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker. Zo wordt je leider van je eigen leven”.
Bron: De Mens Achter…Guust Verpaalen
Mooi gezegd: ‘wie naar binnen kijkt wordt wakker’.
Mission statement geformuleerd. En dan?
Hang je persoonlijk mission statement op een duidelijk zichtbare plek, noteer hem in je agenda, smartphone of waar dan ook. Hiermee herinner je jezelf continu aan de gewenste richting in jouw leven.
Met je persoonlijke levensmissie wordt het ook gemakkelijker te kiezen voor iets nieuws, nieuwe ervaringen op te doen, te veranderen. Want alles wat ten koste lijkt te gaan van geluk op korte termijn (lees: geen risico’s lopen + veilig binnen je comfortzone blijven), komt opeens in een ander licht te staan:
je missie geeft aan wat jou drijft en wat je wilt met je leven – zelfs als daar op korte termijn ontberingen, risico’s of onzekerheid tegenover staan.
Met een helder geformuleerd persoonlijk mission statement in gedachten is de bereidheid korte termijn geluk op te offeren groter. Je weet immers wat je diep van binnen wilt bereiken in je leven. Zeer waardevol als je jezelf een gelukkig(er) leven wenst.
Deel dit artikel met anderen. Dankjewel!
Verder lezen:
Nieuw: 5 tips voor levenslang profijt. Dankjewel, Bronnie Ware.
Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?
✓ Gespecialiseerd in hogeropgeleiden | ✓ Vast tarief loopbaantrajecten |
✓ Face-to-face & Online coaching | ✓ Toegang tot online loopbaantests |
✓ Scherpe tarieven personal coaching | ✓ Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen |