Voor jezelf beginnen

Vakantie is een geschikt moment voor loopbaanbezinning. In alle rust fantaseer je hoe heerlijk het zou zijn om eigen baas te worden. Met een beetje durf, voldoende doorzettingsvermogen en vertrouwen in eigen kunnen, kan je daadwerkelijk stappen zetten naar zelfstandig ondernemerschap.

Financiële (on)zekerheid is relatief

Financiële onzekerheid blijkt in de praktijk nogal eens een hobbel te zijn om een eigen bedrijf op te zetten.

Aan de andere kant: hoe realistisch is de inkomenszekerheid die je als werknemer hebt? Ook al werk je nu in dienstverband, de garantie dat dat volgend jaar nog zo is, heb je niet.

Inkomenszekerheid als werknemer min of meer schijnzekerheid en met een beetje pech betaal je een prijs voor die ‘job security’ in de vorm van toenemende werkdruk, een pensioen dat versoberd wordt, minder plezier omdat het werk niet inspireert etc.

Stoppen met je dienstbetrekking

voor jezelf beginnenEen ondernemingsplan ten uitvoer brengen kan verfrissend zijn. Je spreekt andere vaardigheden aan, creativiteit krijgt de vrije loop en je wordt enthousiast omdat je bezig bent met iets wat van jou is.

Ligt de focus nog teveel op mogelijke problemen, onzekerheden, nadelen en alle inspanning die je moet leveren, dan ben je snel geneigd de status quo te handhaven. Dus misschien is eerst een andere manier van denken nodig.

Wat helpt om een ommezwaai te maken is: zelfvertrouwen, drang naar persoonlijke ontwikkeling en niet door willen sudderen in hetzelfde vak tot pensioendatum.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, een belangrijke factor bij ingrijpende veranderingen, groeit door je leervermogen te benutten. Wat je tot nu toe in je leven hebt bereikt, kan alleen maar dankzij het leervermogen dat je bezit. Het begint met zoiets simpels als leren lopen, dat ging eerst honderden keren niet goed, maar steeds ben je weer opgestaan en heb je het geleerd.

In de loop der jaren heb je je op sociaal en professioneel vlak steeds verder ontwikkeld. Allemaal dankzij je leerpotentieel. Wat je nu wilt maar nog niet kunt, is te leren. Ongetwijfeld zal het een keer tegenzitten, dat is bij elk leerproces wel het geval, maar op de lange termijn is iets zelf opbouwen, eigen baas zijn en je ambities waarmaken mogelijk

Vergelijk het met huren of kopen

Het fijne van huren is dat de verhuurder zorgt voor reparaties en dingen waar je als huurder niet aan hoeft te denken. Een huurder investeert niet zo snel in een huis in tegenstelling tot een eigenaar. De eigenaar neemt gewoon die mooie badkamer of keuken en kan daarvan genieten.

Het opstarten van een eigen bedrijf is een beetje vergelijkbaar met een huis kopen in plaats van huren. Als beginnend ondernemer heb je qua vermogen nagenoeg niets. Maar toch. Net als het gevoel in een eigen huis anders is, is het gevoel bij een eigen bedrijf ook anders.

Je hebt geen ‘gegarandeerd’ maandsalaris, maar je gevoel is anders. Dus hoe belangrijk is dat vaste salaris?

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Als je weet wat je echt wilt en wat bij je past, raak je vanzelf meer gemotiveerd. Het vertrouwen dat je iets nieuws kunt doen groeit. Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen door dingen te gaan doen.

DOEN is cruciaal. Zonder doen, zal aan zelfvertrouwen weinig veranderen. Je leervermogen blijft in potentie weliswaar aanwezig, alleen je benut het niet.

Nu besluiten iets te gaan doen betekent: nu leren, nu meer motivatie, nu meer vertrouwen opbouwen. Als je het zo bekijkt, is het eigenlijk best leuk om tot actie over te gaan.

Speelt de gedachte je eigen bedrijf op te zetten, dan kun je altijd beginnen zonder veel risico te lopen. Gewoon starten met het schrijven van een businessplan. Zet het op papier en je loopt nog geen enkel risico. Grote kans dat je steeds enthousiaster wordt, een beter beeld krijgt van ontwikkelingsmogelijkheden en besluit om de stap te wagen. Het is geen sprong in het diepe, het is gebaseerd op een doordacht plan!

Dus uiteindelijk begin je gewoon. Of (nog) niet, zonder dat je echt tijd hebt verspild. Je hebt namelijk een plan B voor als de nood aan de man komt. En dat is altijd nuttig, want job security is een illusie.

Verder lezen:

Voor jezelf beginnen (deel 2)

[sitecreator show=“1”]