Succesvol een carrièreswitchmaken

50 euroSuccesvol een carrièreswitch maken, helemaal down to earth? Dat kan! En wat mij betreft pak je nog € 50 aan ook als je er voor 14 maart a.s. voor gaat (zie eind van dit artikel).

Je moet wel van nuchterheid houden en een beetje wars zijn van weeïge kreten als: je droombaan zoeken, werken met passie, helemaal in je kracht staan, innerlijk leiderschap tonen, volop leven vanuit bezieling, je innerlijke kompas volgen, bla-bla-bla …

Want dat klinkt wat losgezongen van de werkelijkheid en past beter bij gouden bergen beklimmende fantasten.

Liever vertel ik je eerlijk wat nodig is voor een succesvolle carrièreswitch en begeleid ik je aan de hand van vier no-nonsense stappen.

In dit artikel:
– de succesformule voor een carrièreswitch
– toegang krijgen tot online loopbaantests
– een € 50 biljet ligt voor je klaar (tot 14/3)


Zo maak je een succesvolle carrièreswitch

Er bestaat geen recept voor een carrièreswitch, maar de vier werkzame ingrediënten voor een geslaagde ommezwaai zijn:

1. weet wat je persoonlijk drijft, wat je motiveert, waar je energie van krijgt (jouw persoonsprofiel*),
2. vertaal jouw persoonsprofiel naar concrete werkzaamheden die hierbij passen (het beroepsprofiel),
3.
bekwaam je in overtuigend aan een ander vertellen welke competenties jij bezit en welke toegevoegde waarde jij kunt leveren ( de interne jobmarketing),
4.
zoek contact met werkgevers, presenteer jezelf als oplossing voor de organisatie en onderbouw dit aan de hand van concrete voorbeelden uit jouw loopbaan (de externe jobmarketing).

* tip: Loopbaantests zijn nuttig als je een goed persoonsprofiel wilt maken.

Presenteer jezelf als een asset, niet als werkzoekende

Zorg dat je bij de externe jobmarketing ingrediënten 1 en 3 combineert. Laat dus in jouw presentatie naar de buitenwereld doorschemeren wat je drijft en waar je energie van krijgt. Je gesprekspartner pikt dan non-verbaal ook op dat het jou menens is en dat je supergemotiveerd bent.

Daarmee onderscheid je van andere werkzoekenden die zich meer als probleem presenteren: ik zoek werk, hier heb je mijn CV, mag ik bij jou?

Je draait het om, je bied jezelf als aantrekkelijk product op de arbeidsmarkt aan: dit ben ik, dit heb ik te bieden, luister naar de loopbaanervaringen die ik je vertel, zie waarover ik enthousiast ben en je snapt mijn toegevoegde waarde voor het bedrijf.


Dat gaat allemaal niet vanzelf

Zit je nu niet op de juiste plek, dan adviseer ik je dat het rijtje van vier in de praktijk toepast. De what’s-in-it-for-you-benadering van hierboven werkt alleen als jij actie onderneemt.

Dat kan best lastig zijn als je al een tijd niet hebt gesolliciteerd en alleen een slecht scanbaar CV met een suffe layout bezit. Met een beetje pech ga je dan reageren op vacatures en je motivatiebrief met CV over de schutting gooien terwijl er veel effectievere manieren bestaan. En al helemaal moeilijk is het als je niet goed weet wat je echt wilt.

Maar ook voor dit rampscenario is er hoop, want een succesvolle tactiek kun je je snel eigen maken.


Anderen gingen je voor

Veel klanten worstelden ook met de vraag welke volgende stappen ze moesten zetten en wat nou de beste aanpak is voor een switch. Maar in korte tijd, circa drie maanden, liepen ze supergemotiveerd bij mij de deur uit met een concreet aanvalsplan onder hun arm gebaseerd. En nu zitten ze dankzij een succesvolle strategie op de juiste plek.

Waarom zou jij dat niet kunnen? Sterker nog, je mag hierin best wel wat vertrouwen hebben want als je al wat jaren op de arbeidsmarkt rondloopt, ben je van waarde. Je hebt niet alleen kennis en vaardigheden opgedaan maar ook nog waardevol bewijsmateriaal in handen. Je kunt immers putten uit je loopbaanervaringen, vertellen wat je zoal gepresteerd hebt en een ander duidelijk maken wat jou nou echt motiveert.

Bied je dus aan, vertel de buitenwereld in welke behoefte jij voorziet en gebruik jouw bewijsmateriaal. Wat je zegt en hoe je het zegt, dáár gaat het om. En dit kun je allemaal goed van tevoren voorbereiden.

Geef de ander zicht op jouw persoonsprofiel. Want daarmee wordt duidelijk dat je iemand van vlees en bloed bent: enthousiast, gedreven om en energie krijgend van het werk dat jij wilt doen en waarvoor je nu bij het bedrijf op gesprek komt.

Conclusie

Als je eenmaal weet wat bij je past, zorg dan je de buitenwereld op een slimme manier uitlegt waarom ze jou moeten hebben en laat jezelf hierbij leiden via het spoor: persoonsprofiel > beroepsprofiel > interne jobmarketing > externe jobmarketing.

Het kan best zijn dat je nu goed inziet dat je het heel anders moet aanpakken dan je altijd dacht. Maar zolang een mens niet dood is kan-ie altijd veranderen.

Misschien kun je wel wat support gebruiken bij die andere aanpak? In dat geval heb ik dit advies: druk op een van die supervette schreeuwerige gifgroene buttons hieronder:

 Van Dam Coaching in de media over carrièreswitchen

kro-ncrv

Carrièreswitch van fiscalist naar coach. Hoe bevalt Richard dat?
terugluisteren >>

BNR

Een overstap of zijstap maken zonder ervaring? Richard legt uit hoe.
terugluisteren >>

kro-ncrv

Hoe gaat een loopbaancoach te werk als je het niet meer naar je zin hebt en denkt aan een carrièreswitch?
terugluisteren >>

Spits Nieuws

Blijf je zitten waar je zit, of ga je voor een nieuwe job?
teruglezen >>

* tot 14 maart 2016: € 50 euro contant in de hand voor de eerste 14 professionals die zich naar aanleiding van dit artikel aanmelden en daadwerkelijk een loopbaantraject boeken. Deze actie geldt ook voor loopaantrajecten verzorgd via Online Coaching per Skype  


Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

  Gespecialiseerd in hogeropgeleiden  Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching  Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching  Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

Ook interessant voor carrièreswitchers: