Nieuw: 5 tips voor levenslang profijt. Dankjewel, Bronnie Ware.

Bronnie WareAls het dan toch moet dan wel graag een beetje vrolijk: doodgaan. De vijf tips hieronderhelpen.

Ook als is de dood hopelijk nog een eind weg, soms is geen pech hebben al mazzel genoeg. Één gedurfde opmerking tegen de verkeerde persoon, een gruwelijk ongeluk of een gemene ziekte en voor je het weet is het einde opeens dichterbij.

Het verleden creëer je nu en daar zit hem gelijk de crux:  het verleden een stuk vreugdevoller maken kan alleen maar nu.

The Top Five Regrets of the Dying

Zo luidt de titel van Bronnie Ware’s boek. Zij kan weten hoe mensen vaak op hun leven terugkijken want ze is verpleegster op een palliatieve afdeling. In ”The Top Five Regrets of the Dying” beschrijft Ware de wijze levenslessen van haar terminale patiënten.

Vijf spijtbetuigingen komen, steeds weer terug, zaken die mensen het meest betreuren aan het einde van hun leven. Deze ‘had-ik-maar’’- top 5 is hieronder vertaald in vijf positieve leefregels:

1. Leef minder volgens de verwachtingen van anderen en blijf meer trouw aan jezelf

Het meest voorkomende zelfverwijt is: “had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen”.

Ware zegt hierover: Als mensen beseffen dat hun leven bijna voorbij is, worden ze geconfronteerd met dromen die ze nooit hebben vervuld. De meeste mensen hebben nauwelijks de helft van hun dromen gerealiseerd en vaak ligt dat aan de keuzes die ze destijds hebben gemaakt. Het is belangrijk om op zijn minst een paar dromen gedurende je leven in de praktijk te brengen. Als je je gezondheid kwijt bent geraakt is het te laat.

2. Werk minder hard

“Had ik maar niet te hard gewerkt”. Alle mannelijke patiënten die verzorgd werden, wensten dat zij niet zo hard gewerkt hadden. Ze misten hun opgroeiende kinderen en het gezelschap van hun vrouw. Bij vrouwen kwam dit minder vaak voor, omdat ze van een oudere generatie bleken met de man als enige kostwinner.

Versober je levensstijl en maak bewuste keuzes; je zult merken dat je het inkomen niet nodig hebt ook al denk je van wel. Als je meer ruimte in je leven creëert wordt je gelukkiger en ontvankelijk voor nieuw mogelijkheden.

3. Heb de moed je gevoelens te uiten

De derde spijtbetuiging: “had ik maar de moed gehad mijn gevoelens te uiten”. Veel mensen onderdrukten hun gevoelens om de lieve vrede te bewaren. Gevolg is dat ze met een ‘middelmatig’ bestaan genoegen namen. Ze werden niet degene die ze werkelijk hadden kunnen worden, werden vaak ziek doordat ze verbitterd raakten.

Als je je wel uitspreekt, kan een relatie naar een gezonder niveau uitgroeien. Of je wordt bevrijd van die relatie. In beide gevallen winst.

4. Blijf contact houden met je vrienden

De vierde had-ik-maar speelt zich af in de vriendenkring: was ik maar contact blijven houden met mijn vrienden”. Heel lang realiseerden Ware’s patiënten zich de voordelen van oude vrienden niet. Tot ze de dood in de ogen keken. Pogingen om die vrienden alsnog op te sporen draaiden dan soms op niets uit.

Deze mensen waren zo bevangen met hun eigen leven, dat ze hun kostbare vriendschappen lieten verwateren. Maar het gemis van vrienden openbaarde zich toen hun einde naderde.

5. Maak jezelf gelukkiger

De laatste levensles is ik wou dat ik mezelf gelukkiger had gemaakt”. Velen realiseerden zich niet dat geluk een eigen keuze is totdat ze in hun laatste weken van hun leven beland waren.

Tijdens hun leven bleven ze vasthouden aan oude gewoonten en patronen. Vanwege de angst voor verandering deden ze tegenover anderen en zichzelf alsof ze gelukkig waren. Maar diep van binnen, verlangden zij om lekker te lachen en vrolijkheid in hun leven te hebben

Uit deze spijt top 5 blijven

Het is vaak een kwestie van kleine veranderingen in denken doorvoeren en actie in de gewenste richting nemen. Meer is niet nodig als je verbeteringen in je leven wilt. 

Soms vergt het durf. Maar mensen die bereid zijn hun gewoonten, gedrag en angsten ter discussie te stellen en de diepte in durven gaan voor verandering, leven gelukkiger.

Alle levenslessen hierboven, kun je in kleine doelgerichte acties vertalen, waar je levenslang profijt van hebt en waarmee je uit de had-ik-maar top 5 kunt blijven.

Wees je bewust van je eigen levensmissie en leef er naar. Hoe je een personal mission statement opstelt staat hier: Persoonlijk mission statement formuleren. Hoe, waarom, wanneer?

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

  Gespecialiseerd in hogeropgeleiden  Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching  Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching  Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

 [sitecreator show=”1″]