Wat je altijd en overal bij de hand hebt, steeds kunt gebruiken zonder dat het veel tijd kost en helpt bij krachtig overkomen, is je eigen lichaam.
Met een paar eenvoudige lichaamshoudingen kun je jezelf binnen twee minuten opladen en je stress niveau verlagen. Je voelt je krachtiger en durft meer aan.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een paar simpele aanpassingen in jelichaamshouding groot effect hebben. Welke houdingen zijn dat? Hoe kan dat positieve effect verklaard worden? En hoe kan ook jij er gebruik van maken?
Wat gebeurt er als je een krachtige houding aanneemt?
Dat is nog niet zo lang geleden wetenschappelijk onderzocht. In Psychological Science doen drie psychologen verslag van een onderzoek naar de effecten van ‘Power Posing’. Power posing betekent dat iemand een krachtige expansieve houding aanneemt. Centrale vraag in het onderzoek was of het louter aannemen van een power pose daadwerkelijk kracht (macht, sterkte) oplevert.
De onderzoekers keken hiervoor naar een paar kenmerkende eigenschappen van krachtige mensen:
- een hoger gevoel van kracht (macht, sterkte)
- een hoger niveau van het hormoon testosteron
- een lager niveau van het stresshormoon cortisol
- een hogere risico tolerantie
Bij 42 personen werden de effecten van het aannemen van de volgende low/high power poses onderzocht:
Bovenste foto: high power poses, open houding en breed lichaam.
Onderste foto: low power poses, gesloten houding en compact lichaam.
Resultaat van het onderzoek:
- bij high power poses voelden de proefpersonen zich sterker, hun testosteron steeg, hun cortisol ging omlaag en ze waren eerder geneigd risico te nemen en te focussen op resultaten in plaats van de veilige weg kiezen.
- bij low power poses ging testosteron juist omlaag, cortisol omhoog en bleken de proefpersonen meer risico-avers.
Uit het onderzoek blijkt dat we met wat simpele houdingen ons mentale en fysiologische systeem kunnen voorbereiden op moeilijke en stressvolle situaties, waardoor zelfvertrouwen en presteren verbeteren.
Dit kan waardevol zijn bij bijvoorbeeld belangrijke gesprekken met een leidinggevende, een sollicitatiegesprek, een presentatie of wanneer je meer risico moet lopen om resultaat te behalen.
Vrouwen opgelet!
Vooral vrouwen blijken zich in de praktijk nogal eens minder krachtig te voelen, omdat zij veel verantwoordelijkheden primair bij zichzelf leggen, anderen tevreden willen stellen en schuldgevoelens hebben als dat niet lukt.
Bij deze groep is winst te behalen. ‘Fake it till you make it’ helpt om ineffectieve patronen te doorbreken. Een flinke dosis non-verbale krachtsvertoning vóór een spannend moment, bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen, of situaties waarin jezelf krachtig presenteren wenselijk is, kun je zo in je eigen voordeel gebruiken.
Ga bij sollicitaties wachtend in de hal ook niet op je smartphone tikken (= je klein maken), maar lees een krant waarbij je je bovenlichaam breed maakt. Breed maken aan de onderkant zoals mannen dat wijdbeens makkelijk doen is geen optie, maar het bovenlichaam biedt voldoende mogelijkheden!
Laat je inspireren door de video hieronder, daarin wordt nog eens kort uitgelegd wat je het beste kunt doen:
What’s new?
Jezelf zo nu en dan afzonderen, wat powerposes doen en je zelf oppeppen kan dus handig zijn. Op de toilet power posen zonder een tafel als op de afbeeldingen hierboven gaat wat moeilijk, maar houdingen met soortgelijke effecten zijn wel te bedenken:
- wijdbeens met de handen in de zij,
- de wave bekend uit het voetbalstadion,
- asana’s als bijvoorbeeld de heldhouding (houding 1, houding 2)
De metingen in het onderzoek zijn misschien nieuw, maar de effecten van iemands lichaamshouding zijn niet nieuw. Yoga beoefenaars kennen al veel langer de mentale en fysieke effecten van bepaalde houdingen. Het lichaam wordt sterker, leniger, soepeler. Spijsvertering wordt bevorderd, ademhaling verbetert en lichamelijk en geestelijk ontspant yoga.
De positieve werking van yoga is grotendeels hormonaal te verklaren, want yoga zorgt onder meer voor:
- een lager cortisol (stresshormoon),
- hoger serotonine (van invloed op zelfvertrouwen, emotie en stemming),
- een lagere monoamino-oxidase (van invloed op verminderen van depressie)
- hoger oxytocine (van invloed op pleziergevoelens)
Bovendien heeft yoga een grote invloed op het autonome zenuwstelsel, bloedsamenstelling (CO2 waarden, suikerspiegel) etc. Vandaar ook dat yoga effectief inzetbaar is bij ziekten, zie Yoga as medicine geschreven door Timothy McCall.
Vitaal en energiek in het leven staan, de hormonale balans optimaliseren en rustig blijven in de hectiek van alledag: het is allemaal te bereiken met yogahoudingen.
Kortom, power poses of asana’s beïnvloeden je state of mind, je gevoel en je gedrag. Doe er je voordeel mee en gebruik ze als je frustraties hebt, je ergens doorheen moet bijten, je zelfvertrouwen een boost wilt geven of een beetje meer moet durven van jezelf.
Verder lezen:
Stress? Stressreductie? 14 relax tips!
Hoe vergroot je je zelfvertrouwen? 10 tips voor meer zelfvertrouwen
Hoe je snel kracht genereert, stress verlaagt en je zelfvertrouwen een boost geeft
[sitecreator show=”1″]