Hoe je snel je overtuigingskracht kan verhogen

Hoe je snel je overtuigingskracht kan verhogenHet overkomt ons allemaal wel eens dat we In een gesprek of vergadering merken dat een ander met meer overtuiging spreekt dan wij. Hoe komt het dat sommige mensen moeiteloos iedereen voor zich weten te winnen? Is dat aangeboren of kan iedereen het leren? Wat moet je doen om je overtuigingskracht te vergroten? En hoe kun je voortaan vaker gelijk hebben en ook krijgen?

Lees even door en binnen een paar minuten weet je het. Pas wat hieronder staat in de praktijk toe en je boodschap zal beter blijven hangen, je zal ook krachtiger overkomen en gelijk krijgen wordt een stuk leuker.

 

Waarom je overtuigingskracht vergroten?

Het opschroeven van je overtuigingskracht maakt dat je je eigen standpunt beter kunt verdedigen en dat kan goed van pas komen:

tijdens werkoverleg,
in beoordelingsgesprekken
in privé-gesprekken
bij presentaties
tijdens vergaderingen
in onderhandelingen
in adviesgesprekken

Mensen die zich beter willen profileren, assertiever willen worden en meer overtuigingskracht willen ontwikkelen, moeten eens experimenteren met een zorgvuldig opgebouwde argumentatielijn en voorkomen dat ze eigen standpunten voorop zetten. Ik herhaalt het nog een keer want het zijn twee superbelangrijke regels voor meer overtuigingskracht:

zorg dat je verhaal een duidelijke en zorgvuldig opgebouwde argumentatielijn heeft;
begin nooit met je standpunt of mening.

Een goed beargumenteerd verhaal houden dat lukt ons nog wel, maar niet met je standpunt beginnen blijkt moeilijk. Terwijl snel met je eigen mening of standpunt komen een nadelig effect heeft op overtuigingskracht.

Als je meteen je mening verkondigt en met jouw standpunt komt, roep je weerstand op bij de ander. Die zit meteen op een andere golflengte en begint te denken: ‘dat vind ik niet’, ‘ik zou juist …’, ‘het is veel beter om…’. Dat wil je liever niet. Immers hoe lager iemands weerstand is, des te gemakkelijker je hem of haar kunt overtuigen. Daar heb je dan ook gelijk de crux. Blijf zo lang mogelijk weg van je eigen standpunt! Doe in plaats daarvan het volgende:

– begin met een argument dat weinig weerstand oproept > bij voorkeur een argument waar iedereen het wel mee eens is;
maak dat argument in een paar stappen concreter > dit kun je voorbereiden met waarom vragen, zoals in het voorbeeld hieronder;
kom dan pas met je standpunt.

Hoe bereid je jezelf goed voor?

Je eigen standpunt ken je natuurlijk al. Dus de voorbereiding zit hem in het terugredeneren naar dat standpunt. Hiervoor stel je een paar keer de waarom-vraag. Als je dit een paar keer oefent zul je merken hoe makkelijk het is om naar je eigen standpunt toe te redeneren.

Je begint altijd met een punt dat weinig weerstand oproept en gaat dan geleidelijk ‘omhoog’ naar jouw standpunt of mening.

NIET ZO:

Stel iemand zit al een tijd niet lekker in zijn vel omdat hij in privé problemen heeft. Hij lijkt er maar niet uit te kunnen komen en maakt een ontevreden indruk. Hij vertelt en klaagt erover in geuren en kleuren, maar ondertussen verandert er niets.

Jouw standpunt in deze: aangezien je niet tevreden bent met je leven op dit moment, moet je je laten coachen.

Zeg je dat straight-forward dan wordt de weerstand meteen geprikkeld. Die persoon denkt dan ‘dat zoek ik zelf wel uit’, ‘ik ben toch geen zwakkeling’, ‘dat kost me alleen maar geld’ etc.

Het effect is dat je iemand de andere kant op programmeert, weg van jouw standpunt. De weerstand bij je gesprekspartner zal ervoor zorgen dat hij minder aandacht heeft voor de argumenten – hoe goed ze ook mogen zijn – waar je straks nog mee komt.

MAAR ZO:

Wat moet je dan wel doen? Steeds een paar waarom-vragen stellen bij jouw standpunt. Dat doe je net zo lang totdat je een antwoord hebt dat weinig weerstand oproept. En dat antwoord is ook waarmee je straks begint. Concreet uitgewerkt:

Standpunt: Laat je coachen, want je bent niet tevreden met je leven op dit moment.

Waarom coaching? Een coach biedt deskundige begeleiding voor gewenste verandering.

Waarom is dat belangrijk? Jij komt er zelf niet goed uit.

Waarom is dat erg? Je ontevredenheid over je leven blijft bestaan als je er zelf niet uitkomt.

Waarom is dat erg? Dat kost je een hoop energie.

Waarom is dat erg? Je voelt je dan ook moe en lusteloos

Waarom is dat erg? Iedereen wil graag vitaal en gelukkig zijn > dit is het punt dat weinig weerstand oproept.

 

Tadaahh! Nu heb je een argumentatielijn waarmee je jouw boodschap met minder weerstand en meer overtuigingskracht er in kan knallen. Want nu begin je van onder af aan, daarna ga je steeds een stap omhoog in de argumentatielijn. Je gesprekspartner neem je dan mee in jouw gedachtegang:

“Kijk iedereen wil graag vitaal en gelukkig zijn. Maar jij voelt je al een tijd moe en lusteloos. Dat kost je een hoop energie. Dat komt omdat je ontevreden over je leven bent en die ontevredenheid niet spontaan verdwijnt. Sterker nog, die ontevredenheid blijft  bestaan want je komt er zelf niet uit. Wil je hierin verandering dan kun je een coach vragen jou te begeleiden zodat de verandering die jij wenst realiteit wordt. Laat je daarom coachen, want anders blijf je ontevreden over je situatie. Een topsporter die al goed is, wordt dankzij een coach nog beter. Dus waarom jij niet? Je werkt niet alleen aan een oplossing van het probleem nu, maar doet een investering waar je de rest van je leven nog plezier zal hebben.”

Dit is maar een voorbeeld. Van laag naar omhoog argumenteren kun je op elk willekeurig onderwerp. Oefen maar eens voor jezelf als het bijvoorbeeld gaat om een standpunt over: voor/tegen de doodstraf, een salarisverhoging, een verbeteringsplan, mag een Piet zwart of niet?

 

CONCLUSIE

Overtuigingskracht is goed te ontwikkelen:

blijf zolang mogelijk weg van je eigen standpunt of mening, anders roep je weerstand bij de ander op;
bouw met een aantal waaromvragen een argumentatielijn op;
start met iets wat met jou onderwerp te maken heeft en waar overeenstemming over bestaat;
neem vervolgens van onder af iemand mee in je gedachtegang, omhoog naar je standpunt of mening;
kom als laatste met je standpunt of mening.

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

Gespecialiseerd in hogeropgeleiden  Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching  Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching  Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

VERDER LEZEN:

 

[sitecreator show=”1″]