
Hoe vertaal je dat nu naar een lijst van de 7 geschiktste banen voor introverte professionals? Lastige vraag, want er zijn talloze geschikte banen waarin een introvert iemand zich prima thuis voelt en succesvol kan zijn.
Daarom leg ik liever uit wat veel belangrijker is dan een top 7 lijst.
Introvert en omgang met mensen
Introverten zijn niet mensenschuw ook al houden ze van een rustige werkomgeving, werken ze het liefst zelfstandig en willen ze zichzelf terug kunnen trekken om op te laden. Het is dan ook niet zo dat het loopbaanperspectief van iemand die introvert is beperkt blijft tot beroepen als schrijver, postbode, beveiligingsmedewerker of boswachter.
Neem een spreker op een groot event. Waarschijnlijk denk je niet direct aan een introvert iemand, maar het kan best zo zijn dat die persoon het wel is.
Er zijn namelijk genoeg introverte professionals die met gemak het podium opstappen en succesvol voor grote groepen voordrachten houden. Na afloop praten ze ook met alle plezier inhoudelijk door over besproken onderwerpen. Bij de lunch zullen ze zich echter liever afzonderen omdat ze graag alleen eten en zich dan weer op kunnen laden. Dat heeft echter niets met mensenschuwheid te maken.
Waar introverte mensen in uitblinken
Kwaliteiten verschillen van persoon tot persoon, maar over het algemeen zal een baan voor een introvert in de categorie ‘potentieel geschikt’ vallen als hij of zij daarin het volgende kwijt kan:
✓ goed kunnen luisteren,
✓ kunnen wikken en wegen
✓ bedachtzaamheid,
✓ rust en kalmte
✓ op inhoud focussen
✓ vragen stellen
✓ goed onderbouwde standpunten innemen
Daarnaast zijn er vele andere persoonlijke kwaliteiten die ingezet kunnen worden in werk en die een baan wel of niet geschikt maken.
7 voorbeeldberoepen voor introverten
De eigenschappen die hierboven staan zijn voor zeer menig beroep keiharde eisen. Denk bijvoorbeeld aan:
2. Accountant
3. Financieel adviseur
4. Biotechnoloog
5. Econoom
6. Analist
7. Psycholoog
Het zijn slechts voorbeelden, geen lijst van dé 7 geschiktste beroepen, want zo’n lijst bestaat niet.
Bewustwording van persoonlijke kwaliteiten
Zoek je een geschikte baan dan is het belangrijk dat een ander weet welke persoonlijke kwaliteiten je in je werk kan inzetten. Cruciaal dus dat je je eigen kernkwaliteiten kent. Bovendien is het verstandig dat je aan de hand van concrete ervaringen aan een ander uit kan leggen welke kwaliteiten jij bezit en daarbij uitstraalt dat je ze graag in je werk inzet.
Praktijkvoorbeeld:
Bewustwording van eigen kwaliteiten geeft positieve energie en een toekomstgerichte blik. Vorige week coachte ik een vrouw die in de eerste twintig minuten een heel andere energie uitstraalde dan in de rest van het gesprek. Haar werkgever had via een beëindigingsovereenkomst aangestuurd op een einde dienstverband en zij voelde zich duidelijk afgedankt. Twintig minuten kwam aan de orde wat allemaal niet goed was, wat niet goed ging en wat allemaal anders had gemoeten. Emotionele minuten waarbij de tissuedoos niet onaangeroerd bleef.
Toen verlegde ik de aandacht naar haar kwaliteiten. We bespraken een paar succeservaringen en noteerden al gauw een hele bulk aan persoonlijke kernkwaliteiten: vijf talen sprekend, goed omgaan met mensen, analytisch, kritisch, ziet details, nieuwsgierig, klantgericht, gedegen, probleemoplossend, vriendelijk, doorzetter, flexibel, intelligent, precies, geduldig, vasthoudend, onafhankelijk, dienstverlenend.
De glans in de ogen kwam terug en de blik was veel meer gericht op de toekomst.
Enthousiasme werkt krachtig
En daar gaat het om, het persoonlijke verhaal dat zo belangrijk is, want als je aan de hand van concrete ervaringen uit kan dragen wat je persoonlijke kwaliteiten zijn, ziet een potentiele werkgever vanzelf of het menens is en wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf kan zijn. Je gesprekspartner ziet het aan je ogen, hoort het aan de manier waarop je vertelt en hoe je er bij zit.
Introverten willen nog wel eens denken ‘ik heb helemaal geen zin om mezelf te verkopen’, maar in feite behelst een goed verkoopverhaal niets meer dan rustig aan een ander vertellen wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn geïllustreerd aan de hand van je praktijkervaringen. Met zo’n aanpak kom je beter uit de verf dan afwachten welke vraag er komt en daar braaf antwoord op geven.
Wat je precies over jezelf gaat vertellen is allemaal goed van tevoren voor te bereiden, waarbij je succeservaringen en gekregen complimenten eens goed overdenkt en daar in alle rust een selectie uit maakt.
Voor introverten een makkie dus:
✓ goed voorbereiden,
✓ overdenken,
✓ in alle rust,
✓ selectie maken.
Heb je een coach dan kun je jouw zelfpresentatie mooi oefenen en op video op laten nemen zodat je het nog eens op je gemak terug kunt kijken. En met de feedback van de coach kun je jouw verhaal nog verder verbeteren. Heb je geen coach, dan weet ik wel een geschikte 😀
VERDER LEZEN:
✓ 10 ijzersterke punten van introverten
✓ De kracht van stille mensen
✓ Privé problemen, loopbaanvragen, communicatieverbetering, persoonlijke ontwikkeling?
Meet je persoonlijkheid!
✓ Vier bronnen van zelfvertrouwen
✓ Hoe vergroot je je zelfvertrouwen, 10 tips
En wie introversie ziet als hobbel om ondernemer te zijn: onzin, lees The introvert entrepreneur van Beth L. Buelow eens!