Creëer je volgende baan

Solliciteren op een vacature heeft veel weg van meedoen aan de loterij. Met veelanderen op een vacature reageren kan. Je maakt een kans, maar de uitkomst is ongewis. Wat zou het mooi zijn als je het kans-element een stuk kleiner kan maken. Door je volgende baan min of meer te creëren. Niet onmogelijk, want professionals die succesvol als ZZP’er werken, doen dat in wezen al. Zij spelen geen kansspel maar een behendigheidsspel.

Prima als je liever in dienstbetrekking blijft werken. Want ook dan kun je als een ZZP’er  handelen om op een volgende plek terecht te komen. Waarbij je één doel scherp voor ogen houdt: als enige aan tafel komen bij die nieuwe werkgever. Maar hoe zorg je ervoor dat je die werkgever zonder concurrentie te spreken krijgt? En vooral: dat hij na dat gesprek de conclusie trekt dat hij jou moet hebben?

Marjolein Kalter legt dat uit in het boek Creëer je volgende baan. Zorg dat je in gesprek komt met de nieuwe werkgever. Leg uit hoe jij hem kunt helpen zijn probleem op te lossen. En zorg dat hij de conclusie trekt dat hij een met jou een beter bedrijfsresultaat behaalt dan zonder jou.

Cruciaal is dan wel dat je weet wie jouw ideale werkgever is. En wat zijn probleem is. Plus je moet hem overtuigen dat jij zijn probleem kan oplossen. Kortom, succesvol werk vinden dat goed bij je past vereis dat:

– je in staat bent jezelf goed te verkopen,
– je duidelijk maakt welke waarde jij kunt toevoegen,
– je weet wat relevant is voor die werkgever.

Met voorbeelden en opdrachten werkt Creëer je volgende baan toe naar het schrijven van een ‘gesloten open sollicitatiebrief’. Bied je businesscase aan als bijlage van een inleidende brief. Kom met een aanbod. Geef aan welk probleem je hebt gesignaleerd bij het bedrijf. En vertel dat je een interessant voorstel voor de ondernemer hebt dat je in de bijlage en een gesprek toelicht.

Dat aanbod doe je alleen aan een bedrijf dat werk biedt dat echt bij je past. Je wilt immers dat er een duidelijke match is tussen jou en het bedrijf. Het boek introduceert hiervoor een 6 stappenplan:

  1. Ontwikkel jezelf als merk: wat heb je te bieden, waar wil jij graag verder mee en hoe sluit dat aan op de behoefte van de werkgever?
  2. Wie is jouw ideale werkgever: voor wie wil je graag werken?
  3. Wat is het probleem van jouw ideale werkgever: wat zijn de relevante thema’s van het bedrijf waar je met jouw expertise toegevoegde waarde kan leveren?
  4. Ontwikkel contacten om erachter te komen met wie je aan tafel wilt komen.
  5. Bied de oplossing aanbieden: jouw expertise presenter je als oplossingsvoorstel dat het bedrijf verder helpt.
  6. Tot slot: afsluiten van en contract.

Zo handel je als een ondernemende werknemer die zijn ideale werkgever kiest alsof hij op zoek gaat naar een klant die een product of dienst afneemt. Je zoekt als het ware een probleem dat nog niet als vacature is gepubliceerd en zoekt vervolgens contact om jezelf als oplossing aan te bieden. Die ideale werkgever behandel je niet als leverancier van jouw volgende baan maar als klant. Waarbij je aansluit bij zijn beleving, interesses en wensen en uitlegt dat jij toegevoegde waarde kunt bieden. Dan kun je het oplossingsvoorstel zonder concurrentie brengen, want zonder vacature ben jij de enige sollicitant.

Een verfrissend boek, want even een CV plus motivatiebrief over de schutting gooien en dan maar afwachten hoe het uitpakt is meestal een kansloze exercitie.

Een lezenswaardige inspiratiebron voor alle professionals die op een pro-actieve manier hun kansen willen vergroten om op een werkplek terecht te komen die beter bij hun past. Het is concreet, to-the-point en leest prettig weg.

Kortom, van harte aanbevolen!Loopbaanbegeleiding loopbaancoaching loopbaanadvies personal coaching

Face-to-face coaching Haarlem – Amsterdam – Beverwijk

Bezoekers van mijn coachpraktijk komen vaak uit Amsterdam, Aerdenhout, Beverwijk, Bloemendaal, Driehuis, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Leiden, Den Haag, Overveen en omgeving. Mijn praktijk is in Santpoort-Zuid.

loopbaanbegeleiding    *    loopbaanadvies  *    loopbaancoaching    *   personal coaching