Confronteren kun je leren. Scherp je assertiviteit aan, in 7 stappen assertief.

Soms wil je het graag anders, maar sta je machteloos als Assertiviteit aanscherpen Van Dam Coachinghet gaat om ‘hoe dan?’ Ondertussen kan het blijven borrelen en broeien.

Tot de explosie komt en alle opgekropte boosheid er in één keer uitkomt.

Kan het anders? Jazeker, het alternatief is confronteren en assertiviteit. Niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je van nature niet zo assertief bent. Daarom een mini-cursus confronteren.

Binnen een paar minuten weet je hoe je je assertiviteit een nieuwe impuls geeft. Je leert hoe je effectiever en doelgerichter naar verbetering toewerkt en succesvoller en effectiever omgaat met mensen.

 

Hoe confronteer je effectief?

De situaties die ergernis opwekken, kunnen zich op privé of werk vlak afspelen, lang of kort duren en een kleine of forse wissel trekken op je humeur.

Hoe de concrete situatie ook is, je kunt er het beste zo mee om gaan:

laat de ander eerst weten wat de situatie waarover je je opvreet met je doet,
betrek hem of haar vervolgens bij de oplossing.

Ervaar zelf hoe dat is als je hierbij het volgende stappenplan volgt:

Stap 1: Kijk of de situatie passend is en kondig de confrontatie aan

Kies het juiste moment en de juiste plaats. Het kan zijn dat het irritatiemoment zich voordoet als er meerdere mensen bij zijn. Soms is het dan verstandiger de confrontatie onder vier ogen aan te gaan.

Bij de aankondiging zeg je zoiets als “Er zit me al een tijd iets dwars, ik wil daar met je over praten. Waarschijnlijk zul je het niet graag horen”. Laat ook non-verbaal zien dat het je ernst is.

Stap 2: Geef een ik-boodschap waarin je het effect van het gedrag van de ander op jou benoemt

Bijvoorbeeld: “Ik krijg het verwijt dat ik [vul maar in]/ik heb meerdere malen gevraagd of [….], we hadden afgesproken dat [..] maar wat ik merk/constateer is […]. Ik ben hier boos/teleurgesteld over en ik wil dit niet meer meemaken”.

Stap 3: Maak duidelijk dat je wilt dat dit verandert, geef aan hoe je wilt dat het in de toekomst gaat

Vertel dat je graag een goede relatie met de ander hebt èn dat er wel wat moet veranderen.

Bijvoorbeeld: “Ik wil graag samenwerken met je vanuit een teamgeest en wil dat je mij […]”.

Stap 4: Vat samen en vraag om een reactie

Bijvoorbeeld: “ Kortom, ik heb meerdere malen gevraagd of [….], maar wat ik merk is […]. Met jouw heb ik graag een goede relatie en ik wil dat […] verandert. Hoe kijk jij hier tegen aan?”

Stap 5: Zoek gezamenlijk naar oplossingen

Deze stap is belangrijk, want nu gaat het er om dat het in het vervolg beter zal zijn. Zelf geef je natuurlijk suggesties, maar vraag vooral ook de ander om oplossingen aan te dragen.

Voor alle oplossingen en suggesties geldt: hoe concreter hoe beter.

Stap 6: Stem af wat de stappen in de toekomst zijn

Vat samen welke oplossing is gekozen en benoem concreet wie wat gaat doen. Zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan over wie wat wanneer moet doen.

Stap 7: Bedank de ander

Spreek je waardering uit dat dit even besproken kon worden en geef aan dat je er vertrouwen in hebt in de follow-up.

 

Waarom werkt dit stappenplan?

Niemand vindt het fijn om het gevoel te krijgen dat hij iets fout heeft gedaan. Als je al confronterend de ander een fout in de schoenen schuift of bestookt met waarom-vragen, gaan de hakken gelijk in het zand. Met de 7 stappen voorkom je dat je in die valkuil stapt.

Een respectvolle benadering werkt beter dan iemand een schuldgevoel opdringen. Focus op de inhoudelijke kant van je irritatie werkt beter dan een gerichte aanval op de man. En zoeken naar een oplossing maakt verandering eerder mogelijk dan het accent leggen op het probleem.

 Kortom, leg de nadruk niet op de irritator, maar op

1. je ik-boodschap
2.
de gewenste verandering en
3.
een goede relatie.

 

Deze aanpak heeft veel voordelen:

je communiceert transparant;
beperkende gedachten als ‘laat ik maar niets zeggen want dat verpest de sfeer’, ‘nu maar even niet want de ander heeft het al zo moeilijk’ etcetera laat je los; daardoor ontstaat ruimte voor verandering;
je maakt de ander deelgenoot van het probleem alsook de oplossing voor het probleem;
je kunt hard op de inhoud zijn en tegelijkertijd zacht naar de persoon; als de ander zich niet aangevallen voelt, kun je meer bereiken.

 

Tip voor leidinggevenden

Deze 7 stappen zijn ook waardevol bij het aansturen van teamleden, met name onderpresteerders. Op een respectvolle manier kun je duidelijk maken dat je verandering wilt. Zo blijft de werksfeer positief, ook als het werk beter moet en de ander niet optimaal presteert

Hulp nodig bij het aanscherpen van je assertiviteit? Bel gerust, je bent van harte welkom.

VERDER LEZEN: