Authentiek door jezelf te zijn

Onder het genot van een Rosso Conero op een terras in Petritoli hoorde ik twee Vlaamse dertigers aan.

Zij: “Ik mag hem heel erg. Hij is zo’n fijne vent, echt iemand die inspireert”.
Hij: “Waarom dan?”
Zij: “Omdat hij authentiek is”
Hij: “Wat bedoelt ge daarmee, authentiek wezen?”
Zij: “Nou gewoon dat hij helemaal zichzelf is. Hij zal niet van krommenaas gebaren, maar eerlijk zeggen als iets mis is. Niks niet gesofostikeerd, maar helemaal zuiver”.

Op een bierviltje noteerde ik alvast: wanneer ben je authentiek, hoe erg is het als je het niet bent, hoe test je of je eigenlijk wel jezelf bent? Kortom, het idee voor de blog van deze week was geboren.

Uiterlijke schijn

jezelf zijnIn de praktijk zien we ze allemaal wel eens: mensen die aan de buitenkant succesvol lijken, maar innerlijk helemaal niet zo gelukkig zijn.

Qua baan, relatie en materiele bezittingen lijken ze het gemaakt te hebben, maar van binnen wordt stilletjes gehuild. Sommigen meten zich een spiritueel aura aan, maar bij een oppervlakkige analyse blijken ze echter een ego te hebben waar je U tegen zegt.

Of ze zijn uiterlijk geslaagd, maar voelen zich innerlijk leeg omdat ze anderen hebben gebruikt of door anderen worden gebruikt.

Oorzaak nummer 1 waarom deze mensen ongelukkig zijn: ze zijn niet of nauwelijks zichzelf.

Test: ben jij authentiek?

Met een korte test kun je voor jezelf checken hoe authentiek je bent. Kijk naar de volgende vragen en noteer achter elke beweringen een 1, 2 of 3 (1 = geldt vaak voor mij; 2 = geldt soms voor mij; 3 = geldt zelden voor mij):

1. Bezorgd zijn over verwachtingen die anderen van je hebben.
2. Niet in staat zijn keuzes te maken over wat jij in het leven wil.
3. Niet in staat zijn open en eerlijk meningen, ideeën en wensen te uiten.
4. Eigen waarden of wensen ten koste van anderen opgeven.
5. Moeilijk eigenaarschap van succes kunnen claimen, succes ontkennen of toerekenen aan geluk.
6. Het gevoel hebben dat je leeft volgens instructies van iemand anders.
7. Je een bedrieger van je eigen leven voelen.
8. Veelvuldig zorgen maken over verwachtingen die anderen van je hebben.

Scoor je bij een of meerdere vragen een 1, dan  is er duidelijk ruimte om meer jezelf te zijn. Misschien wring en dwing je jezelf in een bepaalde baan, relatie of leefstijl waar je allang uitgegroeid bent. Niet prettig, iemand moeten zijn die je eigenlijk niet bent, is ronduit vervelend.

Geen acuut gevaar

Niet authentiek zijn, leidt echter ook niet weer meteen tot onhoudbare situaties. Een mens kan flink wat hebben, dus je kunt het best een tijd verduren.

In het begin is er vaak alleen maar een vaag onprettig gevoel. Gaandeweg kan het intenser worden. Het gaat tergend langzaam en valt niet direct op. De ademhaling wordt elke dag wat oppervlakkiger, de bloeddruk ietsjes hoger, de slaap wordt minder optimaal, gepieker komt steeds vaker voor.

Het is eigenlijk een geschenk uit de hemel dat je merkt dat je eraan onderdoor dreigt te gaan, want dan komt een no-change-veto in zicht: je hebt geen idee hoe het verder moet, maar één ding is zeker: niet zo.

De verandering

Als je op een punt bent dat je het niet langer volhoudt om niet jezelf te zijn, dan kan de verandering beginnen. Je gaat onderzoeken hoe je een gelukkiger leven voor jezelf kunt creëren.

Een leven met meer vervulling, maar ook meer zelfrespect, zelfvertrouwen en positieve emoties. Je kijkt meer naar wat jij belangrijk vindt. Niet zozeer wat jouw omgeving belangrijk vindt.

Vijf aandachtspunten voor meer authenticiteit

Vraag is natuurlijk hoe je dit in de praktijk brengt. Louter een besluit of intentie brengt nog geen verandering.

Vijf aandachtspunten voor omzetting intentie in realiteit:

  1. Ga na welke overtuigingen je nu belemmeren om jezelf te zijn. Wat maakt dat je op dit moment geen ‘je neemt me maar zoals ik ben’ houding aanneemt? Inventariseer welke gedachten wel zouden  helpen.
  2. Stel duidelijk vast wat belangrijk voor je is. Waar sta je voor? Wat zijn belangrijke waarden voor jou?
  3. Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden zou je meer in willen zetten?
  4. Wat zou je willen leren? Welke talenten/kwaliteiten/vaardigheden zou je verder willen ontwikkelen?
  5. Zoek iemand die je kent en vertrouwt. Een goede vriend of een coach die met een onbevangen blik naar je kijkt. Praat over het bovenstaande. Vraag hoe die gesprekspersoon jou ziet, vraag positieve punten van jou te noemen, zijn er  blinde vlekken en mogelijke ontwikkelpunten?

Daadkracht

Nadat bovenstaande vijf punten zijn doorlopen, rest nog een vraag die je voor jezelf eerlijk moet beantwoorden: wil je actief aan je ontwikkeling werken of blijf je in je comfortzone? Ga je daad bij woord voegen?

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

  Gespecialiseerd in hogeropgeleiden  Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching  Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching  Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

[sitecreator show=”1″]