10 basisregels voor het ontwikkelen van assertiviteit
Hoe verhoog je je assertiviteit en bewaak je effectief je eigen grenzen? Een veelgestelde vraag en niet zonder reden. Want wie assertief is, zal zich minder snel ergeren, burn-out raken, overspannen worden of relatieproblemen krijgen.
Niet over je heen laten lopen, maar je grenzen aangeven en je wensen kenbaar maken. Niet iedereen is daar even vaardig in, maar assertiviteit en grenzen aangeven is heel goed te leren.
Assertief optreden betekent dat:
✓ je goed voor je zelf zorgt,
✓ rekening houdt met de belangen van de ander en
✓ de relatie met die ander goed houdt.
Soms betekent dit dat je voor jezelf kiest om recht te doen aan je wensen of behoeften, zodat je de regie over je eigen leven houdt. Dat kan op een manier dat je nee zegt zonder je schuldig te voelen.
Wil je assertiever worden, realiseer je dan dat niemand jouw emoties of gedrag kan manipuleren. Vanuit dat uitgangspunt is assertiviteit heel goed te ontwikkelen, zeker als je de basisregels van assertiviteit in acht neemt. In het boek Als ik nee zeg, voel ik mij schuldig beschrijft Manuel J. Smith er tien.
10 regels voor assertiviteit
1. Je hebt het recht zelf te oordelen over je gedrag, gedachten en gevoelens. Alleen jij bent verantwoordelijk voor de consequenties ervan. Onafhankelijk over jezelf oordelen betekent dat je niet denkt in termen van ‘ik moet’/’ik mag niet’, maar in termen van ‘dit bevalt me’/’dit bevalt me niet’. Jij oordeelt of iets past bij jouw individuele persoonlijkheid of levensstijl.
2. Je hebt het recht geen excuses of verklaring voor je gedrag te geven.
3. Je hebt het recht zelf te bepalen of je een oplossing moet zoeken voor andermans problemen.
4. Je hebt het recht van mening te veranderen. Je hoeft nieuwe keuzes niet te rechtvaardigen, je mag je eigen besluit nemen.
5. Je hebt het recht fouten te maken en er zelf de verantwoordelijkheid voor te dragen. Niemand is volmaakt, vergissen is menselijk, fouten maken is niet verkeerd, je hoeft je niet schuldig of verplicht te voelen deze goed te maken. Een reactie als “ik heb een fout gemaakt, die fout heeft je last bezorgd, dom van me” volstaat.
6. Je hebt het recht te zeggen ‘ik weet het niet’. Je hoeft niet onmiddellijk antwoord te weten op vragen die mensen je stellen.
7. Het is niet nodig dat anderen je aardig vinden om met elkaar te kunnen omgaan. Als iemand je bijvoorbeeld uitnodigt kun je gewoon zeggen ‘nee, daar heb ik nu geen zin in, misschien een andere keer’. Je kunt niet leven in de voortdurende angst iemand in zijn gevoelens te kwetsen. Soms moet je de mensen een beetje beledigen.
8. Je hebt het recht onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen. Als het om je eigen behoeften of die van een ander om motivatie en gevoelens, heb je aan logica niet veel.
9. Je hebt het recht te zeggen: ‘ik begrijp het niet’.
10. Je hebt het recht te zeggen: ‘dat kan me niet schelen’. Loop niet in de manipulatieve val waarbij je aanneemt dat je jezelf moet verbeteren volgens wat voor een ander beter is. Vel je eigen oordeel over wat jij wilt veranderen of niet.
Assertiviteit en coaching
Assertiviteit vergroten is ontwikkelbaar. Misschien moet je hiervoor laten coachen zodat je meer bewust wordt van onderliggende belemmerende patronen. En vervolgens meer oefenen met effectief voor jezelf opkomen, eigen grenzen stellen, nee zeggen en ruimte innemen.
Assertiever worden gaat niet vanzelf, dus kom in actie als je je leven meer wilt inrichten volgens eigen behoeften en wensen.
Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?
✓ Gespecialiseerd in hogeropgeleiden | ✓ Vast tarief loopbaantrajecten |
✓ Face-to-face & Online coaching | ✓ Toegang tot online loopbaantests |
✓ Scherpe tarieven personal coaching | ✓ Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen |
Verder lezen:
- In Assertiviteit, eigen grenzen stellen en grenzen bewaken (2) meer over waarom het prettig is niet assertief te zijn en welke voordelen assertiviteit oplevert.
- In Assertiviteit, eigen grenzen stellen en grenzen bewaken (3) meer over assertiviteitstechnieken.
- In Assertiviteit, eigen grenzen stellen en grenzen bewaken (4) meer over assertief over je salaris onderhandelen
- In Confronteren kun je leren. Scherp je assertiviteit aan, in 7 stappen assertief meer over hoe je effectief een confrontatie aangaat.
- In Hoe je snel je overtuigingskracht kan verhogen, meer over hoe je je overtuigingskracht kunt verhogen en je boodschap krachtiger over brengt.
- In Effectief omgaan met irritante mensen doe je zo!, meer over hoe je op een andere manier positief om kan gaan met irritaties.
Pak aan die 50 euro en maak een succesvolle carrièreswitch! Succesvol een carrièreswitch maken, helemaal down to earth? Dat kan! En wat mij betreft pak je nog € 50 aan ook als je er voor 14 maart a.s. voor gaat (zie eind van dit artikel).
Je moet wel van nuchterheid houden en een be… Read more
Personal coaching Handige app als je beter wilt slapen ’s Avonds nog even achter een laptop, smartphone of tablet en binnen 2 minuten krijgt je biologische klok een signaal dat het dag is. Dat komt omdat je melatonineproductie wordt onderdrukt, met als gevolg dat je lichaam zich nie… Read more Tips Tips Zo stel je nog snel een aftrekpost van € 1141,50 veilig
Misschien wist je niet dat je het wilde doen totdat je het onderstaande las. Stel je hebt genoeg van je werk, je bent er achter gekomen dat je huidige baan niet goed meer bij je past en je beseft dat het goed zou zijn om jezelf ui… Read more Loopbaan actie • loopbaan • loopbaanactieplan Hoe vind en doe je werk dat je leuk vindt?
Deloitte heeft ooit eens onderzocht hoeveel mensen hun werk niet leuk vinden. Dat bleek een behoorlijk grote groep te zijn: maar liefst 80% doet niet leuk werk.
Of zo’n hoog percentage ook voor Nederland geldt, vraag ik me af… Read more
Loopbaan drijfveren • kernkwaliteit • loopbaan • werkplezier