We weten allemaal dat het leven kort duurt, mits je er iets van weet te maken. Maar hoe consequent doe je dat, iets van je leven maken?
Op zijn best besteed je vooral aandacht aan dingen die echt belangrijk zijn en verlummel je geen tijd. Des te meer ruimte er is voor waardevolle zaken.
In weerwil van deze logica is de praktijk wel eens anders. En dan kan het zo maar zijn dat verveling, verspilling van tijd of pietluttigheid een aanzienlijk deel van je leven vult.
Hoe waardevol je invulling van tijd is valt met vier vragen te controleren:
1. Wat is op dit moment het belangrijkste dat ik kan doen?
Het is niet altijd helder hoe je vandaag of komende week je tijd het nuttigst kunt besteden, maar geef eerlijk antwoord op deze vraag en je kom er snel achter. Vaak is het niet het eerste punt op je spontane actielijst, want voor dat wat echt belangrijk is meestal de nodige inspanning vereist.
Facebooken, surfen of TV kijken gaat een stuk spontaner dan wat echt belangrijk is. Maar het zijn tijdvreters die weinig opleveren. De godganse dag op social media reikhalzend uitkijken of je al geliked bent, of al die shared videos of tegelspreuken van je vrienden bekijken? Lekker belangrijk?!
Alternatief: concentreer je op wat ècht van belang is. Dan is er voor onzinnige dingen vanzelf geen tijd meer.
2. Hoe relevant is wat ik nu doe?
Komt dat wat je doet voort uit een diepgeworteld weten wat goed is, of zit je op de automatische piloot dingen te doen? Misschien is wat je doet relevant gezien de rol die je hebt, maar is het relevant voor jou als persoon?
Stel je werkt fulltime en je heb een salaris dat hoger is dan je uitgavenpatroon. Alle vijf dagen ben je geneigd veel belang te hechten aan een hoge output en je werkt hard.
Alternatief is 4 dagen gaan werken en een vrije dag besteden aan lezen, een hobby, sporten of persoonlijke ontwikkeling. Wat is voor jou essentieel? Misschien is die vijfde werkdag minder van belang maar een geschikte mogelijkheid voor een relaxter leven.
3. Is waar mijn energie naar uitgaat belangrijk voor de langere termijn?
Misschien zit er op dit moment iets dwars, spookt het al dagen door je hoofd. Een meningsverschil met een familielid, een fout die je hebt gemaakt of wellicht baal je ervan dat je het afgelopen half jaar een beetje stil hebt gestaan.
Hoe belangrijk is dit echter voor de langere termijn? Bezie zulke dingen vooral in een breder perspectief. Jammer dan, dat iets niet liep zoals je gewild had, maar de relevantie voor de langere termijn is meestal gering. Het probleem is vaak niet zo zwaar of groot als het in je huidige beleving lijkt.
Relativeer zwaartillerij eens met de vraag “Is dit belangrijk voor over drie jaar?”
4. Wat is mijn visie of doel?
Succesvolle mensen hebben meestal een visie of doel voor ogen. Hèt grote voordeel van een doel is dat het richting geeft aan handelen. Bovendien levert elke stap voorwaarts een goed gevoel op.
Hoe je de vraag ‘Wat is mijn belangrijkste doel op dit moment?’ beantwoordt, maak niet uit, àls je hem maar kunt beantwoorden. En dan gaat het niet om doelen die je jezelf ‘oplegt’ in het kader van een beoordeling of evaluatie voor je werk. Nee, dat wat jou intrinsiek motiveert, wat jij zelf wilt, los van wat een ander van jou wil, dáár gaat het om.
Waar je echt voor warm loopt en in lijn is met je eigen levensmissie. Ken deze (zie ook: persoonlijk mission statement formuleren) en zet de benodigde stappen, voor een goed gevoel en een goed doel.
CONCLUSIE
Vier simpele vragen, die je zonder hocus pocus of diepgravende analyse kunt beantwoorden, kunnen een groot effect hebben op:
- hoe je je nu voelt,
- hoe je je leven inricht
- wat voor jou een zinvolle tijdsbesteding is.
Maak er ruimhartig gebruik van wanneer het nodig is.
Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?
✓ Gespecialiseerd in hogeropgeleiden | ✓ Vast tarief loopbaantrajecten |
✓ Face-to-face & Online coaching | ✓ Toegang tot online loopbaantests |
✓ Scherpe tarieven personal coaching | ✓ Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen |
[sitecreator show=”1″]