Ervaringsdeskundige als het gaat om loopbaanverandering. Verandering gaat niet vanzelf, ik spreek uit ervaring: alle belemmeringen die carrièreswitchers ondervinden, moest ik zelf ook overwinnen. Na jarenlange ervaring in het bedrijfsleven gooide ik het roer compleet om en ging ik totaal iets anders doen.

Daarvoor werkte ik 22 jaar in de zakelijke en financiële dienstverlening als fiscalist. Creatieve internationale tax planning doen voor multinationals. Hierbij ging het vooral om abstracte belangen van bedrijven. Niets verkeerds aan, maar gaandeweg ging mijn belangstelling steeds meer uit naar mensen die vragen en problemen hebben op het vlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Als ik bijvoorbeeld met een Engelse tax director lunchte, vond ik het leuker om over zaken te praten die hem persoonlijk bezighielden: zijn kinderen op de kostschool of de lastige bedrijfspolitiek die zijn energie opvrat. Dat vond ik ‘echte’ problemen. Die zijn van een heel ander kaliber dan ‘virtuele’ problemen als het analyseren van fiscale aspecten van hybride financieringen, uitdenken van fiscaal optimale herstructureringen binnen concernvennootschappen etcetera.

Kortom, ik wilde me graag met ontwikkeling van mensen bezighouden. Liever dat dan veel geld verdienen met werk waar ik weliswaar succesvol in was, maar niet genoeg voldoening door kreeg. En zo nam ik een ‘dit-niet-tot-mijn-pensioen-besluit’ en ik ging over tot actie:

ik voltooide praktijkgerichte beroepsopleidingen voor coaching bij de Alba Academie voor Leiderschap en Coaching,
ik las meer dan 100 boeken over loopbaanmanagement, psychologie en persoonlijke ontwikkeling
ik voltooide een cursus levenslooppsychologie aan de Open Universiteit,
ik liet mijn vertrouwde baan achter me en begon ik in 2011 als zelfstandig personal coach en loopbaanbegeleider.

Twijfels, belemmeringen en onzekerheden werken verlammend bij verandering. Dat ervoer ik zelf toen mijn carrièreswitch steeds duidelijker vorm aan nam. Maar ik zette door. Ik deed een grondige zelfanalyse, maakte een concreet actieplan voor loopbaanverandering en voerde dat plan uit. Sindsdien heb ik niet alleen meer werkplezier maar ook duidelijk het gevoel dat ik waardevol bezig ben.

Nu help ik anderen met veranderen. Zo zit ik op de eerste rij bij hoogopgeleide 30’ers en 40’ers die persoonlijke vooruitgang willen, aan een carrièreswitch denken en onvrede ombuigen naar positieve verandering.

Ik ben er stellig van overtuigd dat er voor iedereen een manier is om met meer zelfvertrouwen aan gewenste verandering te werken. Dat mensen na een paar gesprekken heel anders tegenover me op hun stoel zitten, vind ik prettig. Want ik haal er veel plezier uit als ik kan helpen hun verlangens in praktijk te brengen.

Vakkundig betekent voor mij dat ik zorg dat cliënten zich op hun gemak voelen en beter weten wat ze moeten doen zodat ze actie durven nemen om hun doelen te bereiken. Fijne gesprekken lossen niet alles op, daarom focus ik sterk op actie ondernemen, interne belemmeringen overwinnen en resultaten boeken. Mijn uitgangspunt:

Werk met de juiste mindset aan gewenste verandering, en die verandering zal ook komen.
Doe je dat niet dan zul je altijd een excuus vinden om niet te veranderen.

Kortom, ik ben coach omdat ik wil werken op het gebied waar ik mij het liefst mee bezig houd: persoonlijke ontwikkeling. Met veel plezier begeleid en ondersteun ik professionals die ergens mee worstelen en daarin verandering willen brengen.

Wil je zelf ervaren hoe coaching je kan helpen? Kom langs dan praten we verder.

Mijn deskundigheid

 • De post-HBO beroepsopleiding tot Coach Practitioner heb ik gevolgd bij de Alba Academie voor leiderschap en coaching. Deze beroepsopleiding is geaccrediteerd door de European Mentoring & Coaching Council op het niveau EQA (European Quality Award).
 • Het specialisatieprogramma Loopbaancoaching volgde ik bij de Alba Academie voor leiderschap en coaching.
 • De studie Levenslooppsychologie volgde ik aan de Open Universiteit.
 • Ik ben universitair opgeleid (fiscaal recht)

Mijn werkwijze in het algemeen: concrete aanpak met een positieve mindset

Fijne gesprekken alleen lossen niets op. Vandaar dat ik sterk focus op concrete resultaten bereiken. Daarbij staat het afgesproken coachdoel centraal.
In de intake stellen we dan ook precies vast welk doel je wilt bereiken. De 1-op-1-gesprekken draaien om bewustworden en eye-openers krijgen. Samen werken we aan een realistisch veranderplan.

Kortom,  reken op een nuchtere aanpak die gericht is op:

(1) concrete verandering in de gewenste richting,
(2) effectief gedrag,
(3) stappen ondernemen vanuit een positieve mindset.

Verwacht inspiratie, enthousiasme en vragen die er toe doen. En reken op zinvolle gesprekken die leiden naar toepasbare ideeën en zelfvertrouwen.

Ruime praktijkervaring en gedegen vakkennis zorgt ervoor dat je alle ruimte krijgt om te zijn wie je bent. Ik maak o.a. gebruik van:

 • Oplossingsgerichte gespreksvoering
 • Levenservaring, kennis uit positieve psychologie en levenslooppsychologie.
 • Rationeel Emotieve Training (RET)
 • Creatieve denkkracht
 • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
 • Kernkwadranten
 • Transactionele Analyse
 • Value Based Transformation
 • Visualisaties en werken met het onbewuste.
 • Psychologische testen
 • Op maat gemaakte thuiswerkopdrachten
 • Humor en nuchter denken

Theorieën en modellen zijn leuk voor theoretici. Belangrijker vind is dat cliënten ervaren dat iets werkt. Ga door naar: Wat cliënten zeggen.

Mijn aanpak bij loopbaanbegeleiding

In loopbaantrajecten zoek ik systematisch naar antwoorden op zes essentiële vragen:

1. wie ben ik, wat voor persoon ben ik, wat past bij mij?
2.
wat drijft mij, wat wil ik, wat zijn mijn interesses?
3.
wat kan ik?
4.
welke zaken geven zin aan het leven?
5.
welke levens- en werkwaarden vind ik belangrijk?
6. welk werk past het beste bij mij, wat weerhoudt me nog en hoe kan ik daar anders mee omgaan?

Voor meer informatie over hoe ik een loopbaantraject insteek, klik hier

Ik heb geen trukendozen klaar staan. Want ik ben liever een serieuze gesprekspartner die aansluit bij de gewenste verandering en noodzaak van het moment. Daar heb je veel meer aan dan een modelmatige aanpak waar voornamelijk technieken worden toegepast. Daarom zijn de interventies die ik inzet geheel afhankelijk van de coachvraag en mijn inschatting wat voor jou het beste werkt.

Van Dam Coaching in de pers:

Boekrecensie Drijfveren

Boekrecensie Helweek.

De coach als ondernemer, Nobco E-magazine maart 2012, Nobco e-Magazine De coach als ondernemer

Een carrièreswitch van fiscalist naar coach, hoe bevalt dat? Terugluisteren: link.

Hoe gaat een loopbaancoach te werk als je het niet meer naar je zin hebt en denkt aan een carrièreswitch? Terugluisteren: link

Zielzin, over bezieling en zingeving in werk en leven. Recensies TvC februari 2014.

Maak nu een afspraak

In één klik een vrijblijvende intake geregeldLoopbaanbegeleiding loopbaancoaching loopbaanadvies personal coaching

Face-to-face coaching Haarlem – Amsterdam – Beverwijk

Bezoekers van mijn coachpraktijk komen vaak uit Amsterdam, Aerdenhout, Beverwijk, Bloemendaal, Driehuis, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Leiden, Den Haag, Overveen en omgeving. Mijn praktijk is in Santpoort-Zuid.