Zo raak en blijf je gemotiveerd: 3 ‘motifactoren’ voor meer drive in je leven

Drive Daniel PinkWaar lopen mensen warm voor en wat bepaalt of mensen gemotiveerd raken en blijven?

Drie vragen die Daniel Pink beantwoordt in het boek Drive – the surprising truth about what motivates us.

Volgens Pink zijn autonomy, mastery en purpose dé drie belangrijke motivatiefactoren. Oftewel: autonomie, meesterschap en zingeving.

Gemakshalve spreek ik hierna van motifactoren.

Het is best interessant om die eens los te laten op je eigen werk- of privésituatie. Je kunt dan beter begrijpen waarom je je werk wel of niet leuk vindt. En als het gaat om je privé-situatie wordt snel duidelijk waarom je wel of niet tevreden bent.

 

Beloning en straf als motifactoren

Beloning en straf zijn bekende mechanismen om gedrag te beïnvloeden of mensen te motiveren. Denk aan de bonus van de bankprofessional of de boete die de AFM aan een accountantskantoor oplegt.

Er is echter geen enkele garantie dat dit soort sticks and carrots bijdragen aan intrinsieke motivatie. Een ander mag dan wel ons gedrag beïnvloeden via beloning en straf, maar dat wil nog niet zeggen dat we ook echt gemotiveerd zijn.

Zo hoeft het bijvoorbeeld helemaal niet zo te zijn dat we meer gaan presteren doordat we meer verdienen. Om op de lange termijn geprikkeld en geboeid te blijven en goed te presteren is meestal iets anders nodig dan beloning en straf.

Belangrijke motifactoren

Mensen hebben de neiging om zich in te spannen voor dingen die er echt toe doen. Wat dat precies is, kan per individu weliswaar verschillen, maar Pinker vond drie gemeenschappelijk kenmerken willen we iets al een goede zaak zien waarvoor we echt gemotiveerd zijn.

Autonomie: We willen de regie over ons eigen leven voeren en bepalen liever zelf dat we iets willen, dan dat iemand anders dat voor ons doet.

Meesterschap: we willen steeds beter worden in iets wat er toe doet en we zijn gemotiveerd om nieuwe dingen te leren.

Zingeving: we hebben de behoefte om iets te doen wat in dienst staat van iets groters dan alleen onszelf

De praktijk is vaak anders

Hoe anders is de werkelijkheid? Ik hoef deze drie factoren alleen maar los te laten op problemen waar veel cliënten mee worstelen en Pinker’s analyse blijkt verdraaid goed te kloppen:

Autonomie: een flink aantal mensen ervaart te weinig mogelijkheden om werk volgens eigen wens in te richten.

Meesterschap: routine of te weinig uitdaging maakt dar er nog weinig geleerd wordt en trekt meer dan eens een zware wissel op iemands motivatie en plezier in het leven.

Zingeving: kan moeilijk voelbaar zijn als je grotendeels achter een computerscherm zit en niet bezig bent met de belangrijke dingen des levens

De oplossingen

Gaat het om werk dan zijn er altijd oplossingsrichtingen mogelijk. Ook hier zal van persoon tot persoon verschillen wat die oplossing dan precies inhoudt. Niet alleen vanwege persoonlijke voorkeuren, maar ook omdat mensen anders kunnen scoren op de drie motifactoren.

Zo kan iemand die een tekort heeft opgebouwd op de factoren autonomie en meesterschap bijvoorbeeld opbloeien door verder te gaan gaat als zelfstandig professional. Ook als er nog niet overduidelijk ondernemersbloed door de aderen stroomt, want dáár kan nou juist weer een uitdaging in schuilen.

En iemand die als projectmanager een interne rol in een bedrijf vervult om systemen soepel draaiend te houden, kan erachter komen dat hij een zinvollere bijdrage wil leveren als social return consultant en zich meer inspant voor voor mensen van vlees en bloed.

Dit zijn echte praktijkvoorbeelden. Maar hoe kom je zo ver?

Van knelpunt naar actie en verandering

Om dit soort oplossingen te zien, is wel wat onderzoek nodig. Dat hoeft echt geen jaren te duren, want het blijkt dat binnen 3 maanden heus wel helder te krijgen is wat voor werk iemand echt wil gaan doen.

Steevast is dat werk dat beter aansluit bij iemands persoonlijkheid, interesses en vaardigheden. Overigens hoeft het dan nog niet meteen een gelopen race te zijn, want vaardigheden en kennis zijn mogelijk niet optimaal ontwikkeld. Maar als je eenmaal weet wat je echt motiveert zijn dat actiepunten in plaats van knelpunten.

Toen ik zelf nog werkte als fiscalist in loondienst had ik echt niet veel kaas gegeten van personal coaching of loopbaanbegeleiding en al helemaal niet van zelf een bedrijf opzetten. Maar omdat ik ontdekte wat ik wilde, was het geen grote toer om te bedenken wat ik dus nog te leren had en waar ik ook actie op moest nemen.

Geen reden tot apathie

Kortom, als je in je leven of loopbaan op een dood punt bent beland en het niet meer zo lekker loopt, is dat nooit reden om apathisch te blijven.

Positieve verandering is niet voorbehouden aan excentriekelingen. Als je besluit ervoor te gaan en dat wil gaan doen waarvoor je gemotiveerd bent, ga het ook echt gebeuren.

Als je met de juiste mindset werkt aan gewenste verandering, zal die verandering er ook komen.

Doe je dat niet dan zul je altijd een excuus vinden om niet te veranderen.

Drive kort samengevat

Wil je meer weten over Pink’s onderzoek? Kijk dan naar onderstaande de audiovisuele samenvatting van Drive. En kom gerust vrijblijvend een keer langs als je onder deskundige begeleiding jouw probleem wilt aanpakken.

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

  Gespecialiseerd in hogeropgeleiden  Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching  Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching  Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

Lees ook:

 

[sitecreator show=”1″]