Misschien wil je meer plezier, iets anders in je leven. Of heb je een diepe wens, bijvoorbeeld een maand naar Japan, ander werk, een geschikte partner, een eigen bedrijf beginnen noem maar op.
Voor je er goed en wel over hebt nagedacht, verschijnen er echter al beren op de weg. ‘Dat lukt me toch niet’. ‘Is dat juist in deze tijd wel zo verstandig?’, ‘Ik kan mezelf niet veranderen’. ‘Dat kost te veel’ en ga zo maar door.
Hoe kom je dan toch verder? Creative Problem Solving is een optie (zie de blogpost van vorige week). Een andere mogelijkheid is de Disney strategie toepassen. Huhh, Disney strategie?
Walt Disney’s slimme aanpak
Disney was geniaal in het creëren van een nieuwe werkelijkheid. Hij wist haarfijn dat gedrag wordt bepaald door de volgorde van onderliggende gedachten en liet zich niet beperken door dat-gaat-toch-niet-lukken gedachten. Integendeel, zijn uitgangspunt was juist wat-moet-ik-doen-om-het-te-laten-lukken. Daardoor kon hij creatieve ideeën voor films en pretparken omzetten in realiteit.
Eigenlijk is geen sprake van één Walt Disney, in feite waren er drie:
- de Dromer: de visionair die droomde over nieuwe films en ondernemingsactiviteiten;
- de Realist: de pragmatische producer die dingen liet gebeuren;
- de Criticus: de scherpzinnige evaluator die de output van de Dromer en de Realist verfijnde.
De gebraden duiven vliegen niemand in de mond, ook Walt Disney niet. Hij had echter een heel effectieve strategie waarin hij drie verschillende kamers gebruikte om fantasieën, ideeën en dromen in werkelijkheid om te zetten.
Hij ging afwisselend in die kamers zitten in de hoedanigheid van Dromer, Realist en Criticus.
Voor de Dromer was alles mogelijk, de Realist vertaalde de droom in concrete plannen en de Criticus keek naar heikele punten. Zo ging Walt van idee naar realiteit als hij bijvoorbeeld een nieuwe film wilde produceren.
Zelf de Disney strategie toepassen
Een effective strategie die je ook kunt toepassen op je eigen probleem, wens, idee of droom.
Neem daarvoor drie plekken die staan voor één van de drie posities Dromer, Realist, Criticus. Je kunt bijvoorbeeld drie stoelen gebruiken of drie cirkels op de vloer markeren waar je in kunt staan.
- Stap in de Dromer-positie en maak een mentale voorstelling van je droom of fantasie. Droom er ongeremd op los, laat je niet belemmeren door beperkingen, of vragen hoe je het voor elkaar kan boksen. Wat wil je bereiken? Als je de gewenste situatie hebt bereikt, hoe ziet je omgeving er uit?, wat doe je daar?, wat voel je?, hoe zie jij er uit?, hoe zou het zijn als je dit doel hebt bereikt?
- Stap in de positie van Realist. Vertaal nu het idee van de Dromer in concrete plannen. Wat heeft de Dromer al gedaan?, wat moet hij nog doen?, welke acties zijn nodig?, wat heeft hij als persoon nodig om het doel te bereiken?, wat is de eerste stap die hij moet zetten?, wat is de tweede stap? etc., wie heeft hij er bij nodig?, wat is nog meer nodig? (geld, hulp van …, bepaalde technologie), wanneer heeft hij zijn doel bereikt?
- Stap vervolgens in de positie van Criticus. Geef constructieve kritiek en feedback op de plannen en zoek naar mogelijke problemen. Wat ontbreekt in het plan?, welke risico’s zijn er?, wat kan fout gaan?, wat moet de Dromer opgeven voor zijn plan?, wat moet hij wijzigen om het uitvoerbaar te maken?, wat kan er veranderen om het plan beter te maken?, zijn er zaken waar de Dromer nog niet over gedacht heeft?
Belangrijke aandachtspunten bij toepassing van de Disney stategie
- Scheidt de drie posities goed en doorloop ze in vaste volgorde van Dromer > Realist > Criticus.
- De Criticus komt het laatst aan de beurt. Voorkom dat hij meteen na de Dromer (of tijdens het dromen) aan bod komt.
- De Criticus is geen scherprechter die dingen afkraakt, maar een constructieve criticus met opbouwende kritiek.
- Nadat de Criticus aan het woord is geweest, stap je weer in de rol van de Dromer en beantwoordt de vraag: hoe ziet je droom er nu uit?, wat ga je bijstellen aan je droom?
- Blijf de cyclus herhalen totdat Dromer, Realist en Criticus alle drie tevreden zijn.
Zo voorkom je dat de Dromer met een idee komt waarvan de Realist meteen zegt “dat is onmogelijk” en de Criticus zegt “zinloos om verder over te denken”.
Zelf of met begeleiding de Disney strategie toepassen
De Disney oefening kun je goed zelf doen. Nog beter is hulp te vragen van iemand die jou vragen kan stellen en de antwoorden kan noteren, zodat jij vrijuit kunt dromen en onderzoeken.
Gaat het om belangrijke zaken in je leven, kun je wellicht hulp van een professionele coach vragen. Eenje die de ins en outs van deze methode beheerst en blijft doorvragen op momenten waar je zelf ophoudt.
Denk voortaan gewoon “Wat zou ik doen als ik Walt Disney was?” Gun jezelf de verbeelding van een wereld zonder beperkingen en hanteer de juiste volgorde in het creatieve proces: visualiseer eerst, kijk daarna naar de realiteit en dan pas naar zaken die verder uitgewerkt moeten worden. Dit alles brengt je een stuk verder dan een ‘mwwaahh dat gaat nooit lukken’.
Voorbeeld uit eigen praktijk: yoga en drugs
Probeer het gewoon eens, je zult zien dat het werkt. Het hoeven geen ingewikkelde zaken te zijn. Een recent voorbeeld uit eigen ervaring is dat ik een titel moest bedenken voor een scriptie waarmee ik mijn 4-jarige yoga-docentenopleiding deze zomer afsluit.
Vorig weekend, op weg naar de opleiding, luisterde ik naar ‘Diamonds’ van Rihanna en bedacht dat “Shine bright like a diamond” een mooie titel zou zijn. Ik legde een verband met de yoga filosofie die ervan uitgaat dat een mens uit vijf lichamen is opgebouwd, zogenaamde Kosha’s, met in de kern het zelf of zuiver bewustzijn. Als alle omringende lichamen goed functioneren schijnt het zelf kristalhelder door de vijf Kosha’s heen. Daarvoor is bewustwording op alle 5 niveaus nodig net zoals bij coachvragen bewustwording op zes logische niveaus van het NLP model van Robert Dilts nodig is.
Een kritische scriptiebeoordelaar die Urban language goed beheerst, zal misschien vragen hoe ik Rihanna’s “Palms rise to the universe as we moonshine and molly” kan rijmen met de yoga-traditie. ‘Moonshine’ staat voor een hoogalcoholisch distillaat en ‘molly’ is het werkzame bestanddeel in de drug ecstasy.
Tja, dan zijn Dromer en Realist weer aan zet, maar zij kunnen uitleggen dat drugs heel wel met yoga te rijmen is. Het staat notabene in de yoga-bijbel zelf, “De Yoga sutra’s van Patanjali” (200 v.Chr), in sutra IV.1: “bovennatuurlijke krachten kunnen verworven worden worden door geboorte, drugs, mantra, vurige inzet of samadhi” (=eenheidsbewustzijn).
Drugs en yoga gaan dus samen. Een hedendaagse hit van Rihanna levert een treffende metafoor op voor de Kosha filosofie uit de Upanishads uit een ver verleden. Dit resultaat kreeg ik simpelweg door verbeelding op zijn Disney’s.
Walt Disney zei niet voor niets: “If you can dream it, you can do it”. Probeer het eens. Veel succes met de Disney strategie!
[sitecreator show=”1″]