Een oud-collega van me kon heel nuchter met één opmerking treffend haar eigen vak relativeren ‘Als jij later in een verpleeghuis zit wie heb je dan liever aan je bed: een fiscalist of een verpleegster die je goed verzorgt?’
Stel dezelfde vraag bij menige andere werkzaamheid en de betrekkelijkheid van veel banen wordt snel duidelijk. Is het dan niet gek dat veel mensen lang in hetzelfde beroep blijven ‘hangen’? En is het ook niet een beetje saai, één loopbaanrichting in je hele leven?
Soms is het verstandig om het blikveld te verbreden. Daarbij kan een onderzoek naar je loopbaanankers verhelderen en verklaren waarom je nog steeds doet wat je doet, of eigenlijk liever iets anders zou willen doen. Hieronder een korte toelichting.
Loopbaanankers
De combinatie van drijfveren, behoeften en loopbaandoelen vormen een loopbaananker. Elk loopbaananker geeft aan wat belangrijk is om prettig en effectief te functioneren.
Zonder kennis van je loopbaanankers kunnen externe prikkels je brengen in situaties of banen die uiteindelijk niet bevredigend zijn. Je krijgt dan een gevoel dat je dit niet werkelijk ‘bent’.
In loopbaanbegeleiding zijn iemands loopbaanankers met behulp van een vragenlijst vrij snel te achterhalen. Ook vaak toegepast omdat ze een goed beeld geven van welke baan bevredigend is en bij welk type werk iemand zich prettig voelt.
Loopbaananker 1: Technische/functionele competentie (TF)
Iemand met een loopbaananker-competentie op een technisch of functioneel terrein, wil graag vaardigheden op dat terrein toepassen en verder ontwikkelen naar een steeds hoger niveau.
Plezier in het werk is afhankelijk van het uitoefenen van vaardigheden en op deze terreinen uitgedaagd worden.
Algemeen management wordt liever gemeden, zeker als dat betekent dat iemand zijn eigen competentieterreinen zou moeten verlaten.
Loopbaananker 2: Algemeen-managementcompetentie (AM)
Iemand met een loopbaananker algemeen-managementcompetentie wil hoog in een organisatie opklimmen of verantwoordelijk zijn voor de prestaties van een bepaalde afdeling van de organisatie.
Trefwoorden bij dit loopbaananker: verantwoordelijk en aanspreekbaar zijn voor het eindresultaat, je identificeren met je eigen werk en het succes van de organisatie waarvoor je werkt.
Werken op een technisch of functioneel terrein wordt gezien als een noodzakelijke leerervaring. De echte ambitie is zo snel mogelijk een generalistenbaan, niet zo zeer een hoog managementniveau in een functie.
Loopbaananker 3: Autonomie/onafhankelijkheid (AO)
Iemand met een loopbaananker autonomie/onafhankelijkheid, wil werk op zijn eigen manier definiëren.
Persoonlijke wensen bij dit loopbaananker: een baan hebben die flexibel is met betrekking tot wanneer en hoe je werkt, niet teveel regels of beperkingen in de organisatie
Autonomie is belangrijk en gedachten een eigen bedrijf te beginnen om zo een gevoel van autonomie te bereiken komen vaak voor. Maar deze drijfveer is niet dezelfde als het loopbaananker 5 (ondernemingsgerichte creativiteit).
Loopbaananker 4: Zekerheid/stabiliteit (ZS)
Iemand met een loopbaananker zekerheid/stabiliteit wordt gedreven door de zekerheid die een baan of een vaste aanstelling geeft.
Trefwoorden: financiële zekerheid, pensioenschema’s, plannen voor vervroegde uitdiensttreding, zekerheid op een baan.
Op deze manier verankerde mensen zijn hier altijd mee bezig. Zij bouwen hun hele zelfbeeld op rond het managen van zekerheid en stabiliteit. Stabiliteit kan inhouden dat loyaliteit en bereidheid om alles wat de werkgever vraagt te doen, verhandeld wordt voor een belofte op een vaste aanstelling.
Loopbaananker 5: Ondernemingsgerichte creativiteit (OC)
Het loopbaananker ondernemingsgerichte creativiteit gaat goed samen met een eigen organisatie of onderneming willen creëren. Een onderneming die stoelt op eigen talenten en bereidheid risico’s en hindernissen te nemen.
Kenmerkend: de wereld bewijzen dat je een onderneming kunt creëren, op eigen kracht verder gaan, talenten willen bewijzen met een onderneming die financieel succesvol is.
Loopbaananker 6: Dienstverlening/toewijding aan een zaak (DV)
Het loopbaananker dienstverlening/toewijding aan betekent dat werk iets van waarde moet opleveren.
Denk bijvoorbeeld aan de wereld leefbaarder maken, milieuproblemen oplossen, harmonie tussen mensen bevorderen, anderen helpen, de veiligheid van mensen verbeteren of ziekten genezen door nieuwe producten.
Uitdrukken van fundamentele waarden in werk en de wens om de wereld op een bepaalde manier te verbeteren, is belangrijk bij dit loopbaananker.
Loopbaananker 7: Zuivere uitdaging (ZU)
Wie dit loopbaananker heeft, werkt graag aan oplossingen voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen. Of wil sterke tegenstanders verslaan en moeilijke hindernissen overwinnen. Typische zaken die goed samengaan met het loopbaananker zuivere uitdaging.
Die zuivere uitdaging kan gevonden worden in intellectueel werk, complexe situaties of in interpersoonlijke relaties.
Nieuwe kansen, variatie en moeilijkheid ver te zoeken? Fout! Het wordt onmiddellijk saai voor mensen met het loopbaananker zuivere uitdaging zodra iets makkelijk is.
Loopbaananker 8: Levensstijl (LS)
Voor iemand met het loopbaananker levensstijl zijn persoonlijke behoeften en de behoeften van een gezin belangrijk.
De eisen die een loopbaan stelt, moet in evenwicht zijn met deze behoeften. Werkeisen mogen de leefsituatie niet op zijn kop zetten en succes wordt zeker niet alleen gedefinieerd op grond van succes in de loopbaan.
Kortom, balans tussen werk en privé.
Brood op de plank
Loopbaankers zijn verhelderend, maar er is ook nog zoiets als geld moeten verdienen omdat de schoorsteen moet roken en er brood op de plank moet liggen.
Als werk wel erg veel energie kost zou het heel goed kunnen zijn dat je werkzaamheden minder (zijn gaan) passen bij jouw loopbaanankers. Bijvoorbeeld omdat je nog steeds hetzelfde kan en doet als vijf jaar geleden zonder iets van zelfontwikkeling te ervaren. Dan wordt het misschien toch hoog tijd voor verandering.
Die oud-collega van mij is zelf overigens nog steeds fiscalist. Niet alleen brood op de plank, genoeg plezier in haar werk heeft ze ook. Bij fiscalisten is loopbaananker 3 vaak een belangrijke, zolang die in de praktijk vervuld wordt zijn er maar weinig fiscalisten die een carrièreswitch maken.
[sitecreator show=”1″]