Vier jaar tussen de vrouwen gelegen ….

Vrienden vragen mij wel eens of ik weet wat vrouwen willen. ‘Dat zal-ie wel weten’, denken zij dan, ‘want hij heeft de afgelopen vier jaar tussen de vrouwen gelegen, gestaan en gezeten’.

Sinds deze week is dat overigens voorbij, want afgelopen zaterdag ben ik geslaagd voor mijn examen van de yogadocentenopleiding.

Maar goed, als haan in een kippenhok, heb ik wel een beetje meer kijk gekregen op de verschillen tussen mannen en vrouwen. En inderdaad heb ik na vier jaar iets meer inzicht gekregen in wat vrouwen willen. Maar om nou te zeggen dat ik een eenduidig antwoord heb op Freud’s vraag ‘Was will das Weib?’ Nee …

Variatie alom

Eén eenduidig antwoord is gewoon niet te geven, want zoveel vrouwen zoveel wensen. Globaal kun je al drie verschillende vrouwtypes waarnemen:

 • Type1 → gaat voor gespierde mannen met een dikke poeplap en een grote jodokus.
 • Type 2 → neigt naar intelligente mannen die humor hebben en bovendien loyaal zijn.
 • Type 3 → gaat voor de spontane knuffelaar en complimentenmaker (‘wat zit je haar leuk’ of nog beter ‘wat zie jij er leuk uit’). Of hij wel of geen bochel heeft is om het even. Als zijn innerlijk maar mooi is.

Wat yogavrouwen betreft, viel dit me op:

 1. in het leven van de meeste yogini’s nemen mannen een belangrijke plaats in, zowel de aanwezigheid als afwezigheid; en
 2. regelmatig terugkerende thema’s zijn: vertrouwen, thuiskomen bij jezelf, heelwording, bindings- en verlatingsangst.

Of die thema’s allemaal met mannen te maken hebben? Daar is een boek over vol te schrijven, maar als man kom je het nooit helemaal precies te weten vanwege ‘the mysterious distance between a man and a woman’ …..

Omgekeerd – wat mannen willen – is toch een stuk duidelijker:

Fokke sukke yogavakantie

Affijn, we dwalen af. Terug naar de vraag, ‘Wat willen vrouwen?’ Dat is een onnozele vraag, alsof alle drie miljard vrouwen over één kam geschoren kunnen worden! Over wat vrouwen op werkgebied willen, valt wel iets zinnigs te zeggen. Recent nog is er onderzoek naar gedaan.

Wat willen vrouwen op werkgebied?

Wat vrouwen willenBegin dit jaar onderzocht LinkedIn wereldwijd hoe vrouwen hun professioneel leven beoordelen en wat hun wensen zijn. Totaal werden 5300 werkende vrouwen ondervraagd. Een aantal uitkomsten uit het onderzoek:

 • 77% van de vrouwen beoordeelt de carrière als succesvol. Maar er zijn grote verschillen tussen landen. In India is de positieve score van 69% een stuk hoger dan de magere 7% in Italië.
 • Succes wordt door 63% van de ondervraagde vrouwen gezien als een goede work-life balance. Een flinke stijging ten opzichte van 5-10 jaar geleden toen dit percentage nog bleef steken op 39%.
 • Succes wordt door 45% van de ondervraagde vrouwen gerelateerd aan een hoog salaris. Een daling ten opzichte van 5-10 jaar geleden, toen was het nog 56%. Ook hier weer grote verschillen tussen landen. In Zweden relateert 78%  van de ondervraagden succes aan een interessante baan. In Singapore relateert 58% van de ondervraagde vrouwen succes aan een hoger salaris.
 • Is het uiterlijk van invloed? Volgens 49% heeft fysiek voorkomen geen belangrijke invloed op hun carrière.
 • Carrière uitdagingen zijn: het ontbreken van een duidelijk carrièrepad (51%), gebrekkige investering in professionele ontwikkeling (47%), ongelijkheid in salariëring (44%), jongleren met het gezinsleven (44%), gemis van een mentor of rolmodel (33%).
 • Het glazen plafond wordt vooral als hobbel ervaren in Duitsland (45%) en Spanje (39%). Tip van mijn kant: lees Mrs Moneypenny’s Careers Advice for Ambitious Women
 • 61% van de vrouwen in Nederland kampen met het gemis van een duidelijk carrièrepad.
 • 74% van de vrouwen geloven dat ze alles kunnen hebben: een vervullende carrière, relatie en kinderen (hiervan is 67% ouder dan 35).

Het totale onderzoeksresultaat vind je hier.

Gemis van een duidelijk carrièrepad

Wat mij het meeste opvalt, is dat 61% van de vrouwen in Nederland kampen met het gemis van een duidelijk carrièrepad. Ik vraag me af hoe dat zit, wat missen zij dan? Wat zou er anders moeten zijn om dat gemis niet meer te hebben?

Heb jij enig idee waar het precies omgaat? Ik hoor het graag! Stuur me even een mail als je het weet (info@vandamcoaching.com).

Wie weet kan ik er in een volgende blogpost meer aandacht aan besteden.

 

[sitecreator show=”1″]