Loopbaantwijfels, teveel routine, te weinig uitdaging (deel 1)

Creative Problem Solving (CPS) en de Disney strategie (DS) zijn prima inzetbaar bij loopbaantwijfels. Handig als je te weinig uitdaging en teveel routine ervaart in je huidige baan en wilt nadenken over loopbaanalternatieven. Beide technieken leren je op een creatieve manier te kijken in kansen in plaats van (blijven) denken in problemen. Heel waardevol, want When you doubt your power, you give power to your doubt!

Intuïtieve denkboosters als CPS en DS laten zich prima combineren met een meer analytische benadering. Deze en komende week vijf analytische denkkaders waarmee professionals met loopbaantwijfels een breder perspectief krijgen:

  1. De 9 opties voor het invullen van je loopbaan op een rij zetten.
  2. Voor- en nadelen van die 9 opties inventariseren.
  3. Minpunten van je huidige baan inventariseren.
  4. Haalbaarheid, risico, benodigde tijd van de 9 opties bepalen.
  5. Kernkwadranten gebruiken.

In deel 1 van een drieluik behandel ik vandaag de 9 opties voor het invullen van je loopbaan en de voor- en nadelen van die 9 opties. Volgende week bespreek ik de inventarisatie van minpunten van de huidige baan en het bepalen van haalbaarheid, risico en benodigde tijd van de 9 opties. Over 2 weken sluit ik af met kernkwaliteiten en kernkwadranten.

9 mogelijkheden om een loopbaan in te vullen

Je wilt iets anders, leuker werk of iets nuttigers doen. Dan is het goed om eerst een globaal overzicht te maken van theoretische mogelijkheden. Ongeacht het werk dat je nu doet, kun je kiezen uit 9 mogelijkheden om je loopbaan in te vullen.

  1. Een zelfde (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
  2. Een zelfde (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
  3. Een andere (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
  4. Een andere (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
  5. Eigen onderneming starten/ZZP’er in dezelfde industrie/werkzaamheid.
  6. Eigen onderneming starten/ZZP’er in een andere industrie/werkzaamheid.
  7. Terug gaan naar school gecombineerd met een parttime job.
  8. Minder nadruk op werk leggen en meer nadruk op privé/persoonlijk leven.
  9. Blijven.

Als je de verschillende opties tot verbeelding laat komen, kun je nagaan welke het meest aanspreekt  om je loopbaan in te vullen. In een eerdere blog gaf ik als voorbeeld een fiscalist die zo op het idee kan komen om business developer te worden, modedesign te gaan studeren etc.

Wellicht wil je meerdere opties combineren. Bijvoorbeeld in dienstbetrekking werken en parttime een eigen bedrijf opzetten.

Bij elke optie kun je ook besluiten dat anders invullen betekent dat je meer kijkt naar de kwaliteit van je leven en van fulltime naar parttime werken gaat. Of in plaats van een promotie tevreden bent met een demotie, zodat je meer tijd over hebt voor je hobby’s of andere dingen die belangrijk zijn.

 winners never quit

Voor- en nadelen van die 9 opties inventariseren

Nog breder wordt het perspectief zodra alle voor- en nadelen van de 9 opties zijn geïnventariseerd. Fantaseer, bedenk en schat voor jezelf in wat voor- en nadelen van de afzonderlijk opties (kunnen) zijn. Zet je meest optimistische bril op voor de voordelen. Voor opsporen van nadelen ben je zo pessimistisch mogelijk. Voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Hoger salaris mogelijk,
  • Een nieuwe werkomgeving,
  • Inspirerend werk,
  • Meer vrijheid,
  • Nieuwe vaardigheden.

Voorbeelden van nadelen zijn:

  • Statusverlies,
  • Langere werkdagen,
  • Veel moeten leren voordat succes mogelijk wordt,
  • Aanpassen aan een nieuwe organisatie,
  • Moeten verhuizen.

Als alle voor- en nadelen op een rij staan, krijgen de verschillende opties meer inhoud. Ze gaan ook meer leven.

Als je dit eenmaal hebt gedaan, sta je vervolgens stil bij onderstaande vragen:

  • wat maakt dat je huidige loopbaan niet optimaal is?
  • wat wil je daarvoor in de plaats hebben?
  • is dat realistisch en haalbaar en wat je daarvoor opgeven?

Daarover volgende week meer.

Quick fix?

Het zou mooi zijn als je met een paar snelle ie-wie-waai trucs helder in kaart kan brengen welke loopbaanrichting het meest geschikt is. Het bovenstaande en de blogs van de komende twee weken zijn absoluut behulpzaam, maar laten we realistisch zijn, een quick fix bestaat niet.

Helder in kaart brengen van de optimale loopbaanrichting is het probleem niet. Dat lukt heel goed met een loopbaantraject. Maar professionals die bij mij een loopbaantraject doen, investeren niet alleen geld in zichzelf (een normaal loopbaantraject kost netto rond de € 900) maar besteden ook de nodige tijd aan:

  • 6 intensieve coachgesprekken,
  • het maken van 4 loopbaantests (Beroepskeuze test, Big Five Persoonlijkheidstest, Werkwaardentest, Competentietest),
  • het uitwerken van 15-20 opdrachten die inzicht geven in eigen kwaliteiten, uitdagingen, talenten, interesses, belangrijke werkwaarden, werktype, het ideale werkprofiel en wat iemand echt wil.

De tijd en energie die iemand er in steekt, betaalt zich echter dubbel en dwars terug. Aan het eind van het traject ligt er een concreet actieplan voor de ideale baankeuze en een stappenplan om te gaan doen wat iemand echt wilt. 

Geen quick fix, maar aan de ene kant: hoe groot is de investering in tijd en geld nu werkelijk als je die afzet tegen de rest van een werkzaam leven? Aan de andere kant wil je er toch niet aan denken dat je in een baan blijft hangen waarin je je ongelukkig voelt?