Fiscalist met gemengde gevoelens?

Het schoonmoedergevoel bij fiscalisten

Wat is het toppunt van gemengde gevoelens? Je schoonmoeder in je gloednieuwe BMW het ravijn in zien rijden? Of interessant doen over je bestaan als fiscalist terwijl je grotendeels routineklussen doet in een kantoor achter een computer?

In het begin is alles nog top als junior belastingadviseur. Wel even wennen om opeens 8+ uur in een kantoor te werken na je studentenleven. Maar als fiscalist heb je nu wel een welvarend bestaan. Mooi salaris, auto, smartphone en tablet van de zaak, eten in het bedrijfsrestaurant, sporten in de bedrijfsfitness en leuke jonge collega’s. Een vast contract dus woonruimte kopen en een hypotheek afsluiten. Vakinhoudelijk leer je veel. De leercurve is steil en je ontwikkelt jezelf snel. In het Engels adviseren en telefoongesprekken voeren, is na 3 maanden al kinderspel. Alles gaat met sprongen vooruit, het kan niet op.

Het gevecht van schrijven

Ja, schrijven valt wel even tegen. Allereerst klantvriendelijk schrijven. Dat gaat niet in de academische juristentaal die je je eigen had gemaakt. Maar als snel voel je aan hoe het wel moet.

Maar dan tijd schrijven. Daar moet je nu voor de rest van je loopbaan mee omgaan. Elke minuut in je timesheet verantwoorden. In een urenfabriek geldt nu eenmaal uurtje factuurtje. Elke week of maand rolt jouw resultaat uit het registratiesysteem, uitgesplitst in directe en indirecte uren. Om die directe uren is het te doen. Doe je het goed en werk je efficiënt, dan is alles billable en is iedereen blij. Niet dat je dat hoort want wat normaal is, is normaal.

Zit je onder de productiviteitsnorm, dan heb je wat uit te leggen. Ziek geweest, op vakantie geweest of werk je soms niet efficiënt? Voor dat laatste bestaat een eenvoudig recept. Ook als je al op je top van je kunnen werkt. Vertoef gewoon langer dan 8 uur op kantoor en je schrijft al meer op direct. Een truc die ook toepasbaar is als je klant nogal op de centen zit en je noch klant noch de partner op wiens naam die staat, wilt teleurstellen. Okay, dan maar in eigen tijd, je moet immers ook aan je carrière werken.

Minder werk, dus zelf werk binnenhalen

De druk neemt allengs toe door externe omstandigheden. Het werkaanbod slinkt, klanten worden kostenbewuster vanwege de economische situatie en er is ook minder werk door veranderde regelgeving. Door horizontaal toezicht zijn boekenonderzoeken in het rariteitenkabinet beland evenals de leuke technische discussies en onderhandelingen met de fiscus.

Na een paar jaar ben je manager geworden, dus een hoger salaris en eindelijk tekeningsbevoegd. Wat jij geschreven hebt, kan nu onder eigen naam uit. Je hoeft niet meer te wachten op de goedkeuring van je partner of (senior) manager, nieuwe vrijheid dus. Maar bij die vrijheid hoort ook dat steeds meer verwacht wordt dat je je eigen werk binnenhaalt. Ben je daar goed in dan heb je zo’n tijd, maar wat als dat niet zo is?

Je bent weliswaar niet opgeleid als business developer, maar werk binnen halen is toch echt wat van je wordt verwacht! Op bestaande klanten doe je nog wat je kunt. Speuren naar adviesmogelijkheden vanuit de aangifte, BTW of loonheffing checks slijten en ander ‘low hanging fruit’ plukken. Maar ja, die mogelijkheden zijn snel uitgenut. Nu is het zaak om zelf nieuwe klussen te werven. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Jouw naam staat niet in de International directory, dus je buitenlandse collega’s kunnen je moeilijk vinden. Je eigen netwerk is een optie, maar tja die uurtarieven van € 200 – € 700. Hmmm, niet makkelijk allemaal.

En zo gaat het steeds verder. Een inkrimpende markt, hoge uurtarieven, eisen qua productiviteit, hoog onderhanden werksaldo, acquisitievaardigheden, een gezonde leverage, de druk neemt langzaamaan toe.

De omgeving verandert en jij zult mee moeten veranderen. Overstappen naar een ander kantoor of bedrijfsfiscalist worden, is ook niet meer zo gemakkelijk. Om je heen heb je dat allang gehoord en Yacht heeft het onderzocht: in de branche financiële dienstverlening  is het aantal vacatures in de  in de laatste 8 maanden met -46% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Slachtoffer of schepper?

Je omgeving is een gegeven, je gedrag niet. Wat doe je nu? Hoe ga je hiermee om? Ga je denken in mogelijkheden, kijken naar alternatieven, overleggen met collega’s en leidinggevenden, initiatief nemen en pro-actief zijn? Of weet je niet hoe het anders kan en schroom je om je eigen worstelingen met een ander te bespreken, omdat dat als een zwakte voelt? Voel je je niet gesteund door je omgeving die nogal zakelijk is, gestuurd wordt door cijfers van bovenaf en ben je afhankelijk van de gunningsfactor van partners? Ga je denken in problemen en je steeds meer slachtoffer voelen?

In die slachtofferrol zijn die gemengde gevoelens er, levensgroot en levensecht. De euforie aan het begin van de loopbaan is langzamerhand omgeslagen naar een onbevredigend dagelijks bestaan. Werken kost je nu energie. Wat zou je graag alles achter je laten en iets heel anders gaan doen. Maar je bent heel specialistisch opgeleid, wie zit er op jou te wachten? Je kunt geen kant meer op.

Lariekoek! Neem gewoon het heft zelf in handen. Je kunt actief gaan werken aan verandering van je situatie en leren denken in oplossingen. Kritisch kijken naar wat je nu allemaal blokkeert en wat het resultaat is als je daaraan vasthoudt. Onderzoeken wat het je oplevert als je je overtuigingen en gedrag aanpast.

Stel jezelf drie vragen

Als je het liever anders wilt, is zelfreflectie onontbeerlijk. Beantwoord eens eerlijk de volgende vragen:

Als je niet verandert wat gebeurt er dan?
Wat wil je met dat inzicht gaan doen?
Wat moet er veranderen in motivatie, gevoel, gedachten?

Het inzicht dat dit oplevert is de start om erachter te komen wat je ѐcht wilt. Misschien moet je leren assertiever worden, sneller aan de bel trekken, experimenteren met ander gedrag en nieuwe gedachten? Of toch een andere job waar je energie van krijgt en een goed gevoel?