Tip om van bekend probleem naar onbekende oplossing te gaan: Creative Problem Solving

Problemen oplossen en doelen behalen kan met Creative Solving sneller gaan vanwege de krachtige combinatie van analytisch en intuïtief denken

Creative Problem Solving is een beproefde methode waarmee je oplossingen vindt.

Denken en handelen in patronen

We zijn gewend in patronen te denken en handelen,en dat is vaak nuttig maar door een ineffectief gedrags- en denkpatroon kunnen we ook vast blijven zitten;

 

Out of the box

 

Het 6 stappenmodel van Creative Problem Solving kan daar verandering in brengen.

Wat is Creative Problem Solving?

Creative Problem Solving is een praktisch model waarin creatief denken wordt toegepast om tot een concreet actieplan te komen.

Creative Problem Solving is in de jaren ‘50 ontwikkeld door de Amerikanen Alex Osborn en Sidney Parnes. Zij deden in de jaren ’50 uitgebreid onderzoek naar hoe mensen problemen oplossen. Op basis van hun onderzoek hebben zij een oplossingsmodel ontworpen dat 3 fases kent:

Explore the challenge > Generate ideas > Prepare for action

Drie fases die in 6 stappen worden doorlopen:

Objective-finding > Fact-finding > Problem-finding >
Idea-finding > Solution-finding > Acceptance-finding

 

De 6 stappen van Creative Problem Solving

Deze drie fases uitgewerkt in zes stappen zier er als volgt uit:

StapDoelVragen

1

je doel of je wens bepalenwat wil je bereiken? wat is het gewenste eindresultaat?

2

factfinding (feiten, cijfers en gevoelens)wat speelt er?

3

je probleem vaststellenevt. herdefiniëren wat wil je ; wat houdt je tegen? voor welk probleem moeten oplossingen bedacht worden?

4

veel ideeën verzamelenhoe kun je het bereiken?

5

oplossingen genererenwat zie je jezelf doen?

6

een actieplan opstellenzo wordt het realiteit!

Bij elke afzonderlijke stap ga je van breed naar smal. Eerst maak je een lange lijst zonder te oordelen of na te denken over haalbaarheid. Pas daarna maak je hieruit een keuze en versmal je dus. Vanuit die versmalling begin je in de volgende stap weer in de volle breedte enzovoort.

Breed denken is cruciaal

Cruciaal is dat je bij elke stap breed blijft denken en geen aandacht besteedt aan beperkende overtuigingen of twijfels. Evenmin moet je meteen denken aan handelen en beslissen.

Begin met onbevooroordeeld mogelijkheden spuien en maak daar een lijst van.  Vind je het moeilijk om je ‘ja maar’s’ aan de kant te zetten en door te blijven gaan in de fase van breed blijven denken, vraag dan of iemand je door het model heen wil leiden en je zo nodig over een drempel kan duwen en kan aanmoedigen.

Zelf Creative Problem Solving toepassen

Wil je het zelf eens uitproberen, ga dan net zo lang door totdat je de volgende zinnen af kan maken:

  1. Wat zou het fijn zijn als …. (lange lijst) Ik wil graag …. (jouw keuze uit de lange lijst)
  2. Wat hierbij allemaal van belang is, is ….
  3. Hoe zou ik … kunnen …? Voor welk probleem moeten oplossingen bedacht worden?
  4. Ideeën en mogelijkheden daarvoor zijn …
  5. Criteria voor die ideeën en mogelijkheden om een echte oplossing te zijn, zijn … De drie beste ideeën/mogelijkheden waar ik voor kies zijn …
  6. De volgende acties zijn nodig, …. De volgende hulpbronnen kan ik inzetten … Mogelijke hindernissen of tegenvaller kunnen zijn …. Daar ga ik als volgt mee om ….. Mijn actieplan is dus ….

Eureka-effect

Hierna moet je het Eureka-effect ook een kans geven en na afloop van een creatieve denksessie een tijd juist niet denken aan het probleem of potentiele oplossingen. Na een paar nachtjes slapen, of tijdens het sporten kom je vaak weer tot  nieuwe inzichten en oplossingen. Pas daarna is het tijd voor actie, in feite is dat stap 7: DOEN.

Kortom, met Creative Problem Solving, structureer je het creatieve proces, ontwikkel je een breder perspectief voor oplossingen en nieuwe gedragsmogelijkheden.

Wil je verder lezen over CPS?

Zoek je een andere manier om creatief wensen te verwerkelijken? Gebruik de Disney strategie.