Richard van Dam

Mijn loopbaanverandering

Personal coach | Loopbaancoach Richard van DamVerandering gaat niet vanzelf, ik spreek uit ervaring: alle belemmeringen die carrièreswitchers ondervinden, heb ik zelf overwonnen. Na jarenlange ervaring in het bedrijfsleven gooide ik het roer compleet om en startte mijn praktijk.

Daarvoor werkte ik 22 jaar in de zakelijke en financiële dienstverlening als fiscalist. Ik deed internationale tax planning en hierbij ging het vooral om abstracte belangen van bedrijven. Gaandeweg ging mijn belangstelling echter steeds meer uit naar mensen en met name naar vragen en problemen die te maken hebben met persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Als ik bijvoorbeeld met een Engelse tax director lunchte, vond ik het leuker om over zaken te praten die hem persoonlijk bezighielden: zijn kinderen op de kostschool of de lastige bedrijfspolitiek die zijn energie opvrat. Dat vond ik 'echte' problemen. Die zijn van een heel ander kaliber dan 'virtuele' problemen als het analyseren van fiscale aspecten van hybride financieringen, uitdenken van fiscaal optimale herstructureringen binnen concernvennootschappen etcetera.

Kortom, ik wilde me graag met ontwikkeling van mensen bezighouden. Liever dat dan veel geld verdienen met werk waar ik weliswaar succesvol in was, maar niet genoeg voldoening door kreeg. En zo nam ik een 'dit-niet-tot-mijn-pensioen-besluit' en ik ging over tot actie:

ik voltooide praktijkgerichte beroepsopleidingen voor coaching bij de Alba Academie voor Leiderschap en Coaching,
ik las meer dan 100 boeken over loopbaanmanagement, psychologie en persoonlijke ontwikkeling
ik voltooide een cursus levenslooppsychologie aan de Open Universiteit,
ik liet mijn vertrouwde baan achter me en begon ik in 2011 als zelfstandig personal coach en loopbaanbegeleider.

Twijfels, belemmeringen en onzekerheden kunnen verlammend werken bij verandering. Mijn carrièreswitch vergde ook best wel wat inspanning, maar ik zette door en dat levert mij nog elke dag veel op als het gaat om effectief functioneren, voluit leven en werken. 

 

Nu help ik anderen met veranderen

En in mijn coachpraktijk zit ik nu op de eerste rij bij hoogopgeleide 30'ers en 40'ers die persoonlijke vooruitgang willen boeken, een carrièreswitch willen maken of hun onvrede willen omzetten in positieve verandering.

Ik ben er stellig van overtuigd dat er voor iedereen een manier is om met meer zelfvertrouwen aan gewenste verandering te werken. Dat mensen na een paar gesprekken heel anders tegenover me op hun stoel zitten, vind ik prettig. Want ik haal er veel plezier uit als ik mensen vakkundig kan helpen hun verlangens in praktijk te brengen.

Vakkundig betekent voor mij dat ik zorg dat cliënten zich op hun gemak voelen en beter weten wat ze moeten doen zodat ze actie durven nemen om hun doelen te bereiken. Fijne gesprekken lossen niet alles op, daarom focus ik sterk op actie ondernemen, interne belemmeringen overwinnen en resultaten boeken. Mijn uitgangspunt:

Werk met de juiste mindset aan gewenste verandering, en die verandering zal ook komen.
Doe je dat niet dan zul je altijd een excuus vinden om niet te veranderen.

 

Kortom, ik ben coach omdat ik wil werken op het gebied waar ik mij het liefst mee bezig houd: persoonlijke ontwikkeling. Met veel plezier begeleid en ondersteun ik professionals die ergens mee worstelen en daarin verandering willen brengen.

Wil je zelf ervaren hoe coaching je kan helpen?

Doorgaan naar: vrijblijvend kennismaken.

 

Deskundigheid staat voorop

  • Mijn post-HBO beroepsopleiding tot Coach Practitioner heb ik gevolgd bij de Alba Academie voor leiderschap en coaching. Deze beroepsopleiding is geaccrediteerd door de European Mentoring & Coaching Council op het niveau EQA (European Quality Award).
  • Specialisatieprogramma Loopbaancoaching volgde ik bij de Alba Academie voor leiderschap en coaching.
  • Levenslooppsychologie volgde ik aan de Open Universiteit.
  • Universitair opgeleid (fiscaal recht)

CoachPractitioner

    Loopbaancoaching

Beroepsopleiding

  Aanbeveling

Aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches
Lid van de European Mentoring and Coaching Council.

Loopbaanbegeleiding loopbaancoaching loopbaanadvies personal coaching

 

 

 

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

  Gespecialiseerd in hogeropgeleiden   Vast tarief loopbaantrajecten
  Face-to-face & Online coaching   Toegang tot online loopbaantests
  Scherpe tarieven personal coaching   Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

 

En mijn leven is ook ...

Naast mijn werk als coach geniet ik - zonder zweverigheid - van spirituele zaken als wijn (gediplomeerd Vinoloog van de Wijnacademie) en yoga (gediplomeerd Yoga docent volgens de Yoga & Vedanta docentenopleiding).

Daarnaast lees ik alles wat los en vast zit rondom persoonlijke ontwikkeling, psychologie, behavioral finance, verandermanagement, Ballymaloe cookery en gezonde voeding.

Verder geniet ik graag van goed eten met vrouw, kinderen en vrienden.

 

Meer weten over mij?

Lees dit interview, kijk op mijn LinkedIn profiel, beluister onderstaande radio-uitzendingen of lees de Aanbevelingen van cliënten.

kro-ncrv

Carrièreswitch van fiscalist naar coach. Hoe bevalt Van Dam dat?
terugluisteren >>

 

BNR

Een overstap of zijstap maken zonder ervaring? Van Dam legt uit hoe.
terugluisteren >>

 

kro-ncrv

Hoe gaat een loopbaancoach te werk bij een carrièreswitch?
terugluisteren >>


Spits Nieuws

Blijven zitten waar je zit, of ga je voor een nieuwe job?
teruglezen >>

Creëer je volgende baan
Solliciteren op een vacature heeft veel weg van meedoen aan de loterij. Samen met alle anderen die op de vacature reageren maak je een kans maar de uitkomst is ongewis. Wat zou het mooi zijn als je het kans-element een stuk kle... Read more
Loopbaan
Pak aan die 50 euro en maak een succesvolle carrièreswitch!
Succesvol een carrièreswitch maken, helemaal down to earth? Dat kan! En wat mij betreft pak je nog € 50 aan ook als je er voor 14 maart a.s. voor gaat (zie eind van dit artikel). Je moet wel van nuchterheid houden en een be... Read more
Personal coaching
Hoe je een aantrekkelijk CV maakt met meer dan 250 gratis CV templates, wordle.net en nuttige CV tips
Nog steeds zie ik, als loopbaancoach, professionals die niet optimaal uit de verf komen met standaard zwart-wit verhalen in hun CV. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat soort oude stijl CV’s leg ik het liefst snel ergens v... Read more
Tips
Zo stel je nog snel een aftrekpost van € 1141,50 veilig
Misschien heb je genoeg van je werk, past je huidige werk niet goed meer bij je en zou het goed zijn om jezelf uit de passiviteit te halen. Dan is het goed weten dat de fiscus je daarbij kan helpen. Aan de ene kant werpt de fi... Read more
Loopbaan
actie • loopbaan • loopbaanactieplan