Altijd 9 opties voor een carrière verandering.

Share this:

Zin in een andere baan, iets heel anders, verkeerde carrière gekozen? Wie uitgekeken is op zijn werk wil het liefst morgen wat anders gaan doen. Meer werkplezier, denkend aan een carrière switch, maar niet precies precies weten wat. In feite zijn er negen verschillende mogelijkheden.

 

De praktijk: half-half

Balen van je werk of gedachtes als ‘ik heb echt genoeg van mijn werk’, heeft iedereen wel eens. Als dat ‘eens’ omslaat in ‘heel vaak’, is het oppassen geblazen. Je weet (on)bewust dat je wat anders wilt, maar vaak niet hoe en wat. Je kunt hier in blijven hangen en net zo lang op je plek blijven tot je wordt gedwongen tot actie. In de tussentijd mis je werkplezier en als je niet uitkijkt, wordt je een DIP’er (Denker In Problemen).

Neig je naar de DIP kant, dan ben je niet de enige. Kijk maar naar de volgende cijfers*:

 • Volgens het nationale werkonderzoek 2011, waaraan 28.000 Nederlanders deelnamen, zou 50% van de werknemers iets totaal anders kiezen, wanneer men de carrière over kon doen.
 • Slechts iets meer dan de helft van alle werknemers is tevreden over de loopbaan die zij tot dusverre volgen.
 • Nog geen derde van de werknemers is van mening dat hun werkgever het beste uit hun haalt.

*(bron: LoopbaanVisie, onafhankelijk vakblad voor de loopbaanprofessional, nr 4 oktober 2012 & Persbericht 3 februari 2012 van NOLOC vereniging van loopbaan professionals)

Ongeveer de helft van alle werkenden zou dus eigenlijk iets anders willen doen! Bovendien een op de acht werknemers heeft last van burn-out klachten waardoor eerder sprake zal zijn van iets anders moeten (i.p.v. willen) doen. Slechts een klein deel zet daadwerkelijke stappen om de werksituatie te veranderen.

 

Wat doet de andere helft van werknemers die iets anders willen dan?

Daarover is geen cijfermateriaal beschikbaar. Maar kennelijk beschikken zij over moed, discipline en wijsheid en zijn ze in staat zijn zelf sturing te geven aan hun loopbaan.

Zelf maakte ik een carrièreswitch, heb ook anderen daar in begeleid en weet inmiddels wel hoe je zoiets in de praktijk aanpakt. En geloof mij, wat ik kan, kan iedereen. In plaats van DIP’er moet je KIK’er worden, gaan Kijken In Kansen. Er zijn twee type KIK’ers:

 • Zij die stappen nemen en een loopbaancoach inschakelen. Met  5-8 gesprekken zijn twijfels weg en hebben ze een helder beeld van wat ze echt willen en hoe ze dat gaan aanpakken, compleet met een realistisch actieplan om hun loopbaanwens te realiseren.
 • De tweede groep professionals doen veel zelfreflectie. Zij stippelen op eigen kracht een ideale loopbaanroute voor de toekomst uit.

 

De 9 opties voor een carrière verandering

Hoe breng je in kaart brengen wat reële mogelijkheden zijn en welk werk het beste bij je past.

Pak je het systematisch aan, dan zal je zien dat er altijd 9 opties zijn om de loopbaan vorm te geven. Neem als voorbeeld Harry, een fiscalist bij een Big Four kantoor die wat anders moet of wil gaan doen. Harry is heel specialistisch opgeleid en lijkt weinig kanten op te kunnen. Maar laat die DIP gedachte even los en al gauw is duidelijk dat er maar liefst 9 mogelijkheden zijn. Harry kan bijvoorbeeld:

 • Als fiscalist gaan werken bij een ander Big Four kantoor.
 • Als fiscalist gaan werken bij een Tax Department van een retail multinational.
 • Bij hetzelfde bedrijf blijven werken, maar dan als Business Developer.
 • Zijn jeugdfantasie volgen en topwielrenner in de WK ploeg worden.
 • Een eigen bedrijf opzetten en fiscale planning doen voor partners van het Big 4 kantoor.
 • Een eigen bedrijf opzetten dat vliegtuigmaaltijden gaat verkopen aan luchtvaartondernemingen.
 • Mode design gaan studeren en ondertussen werken in een boekhandel.
 • Baan opzeggen, naar India vertrekken en daar als yogi de kost verdienen.
 • Na bestudering van alle voorgaande opties besluiten dat de huidige baan zo slecht niet is en daarom blijven zitten waar hij zit.

Uit je comfortzone komen en gaan experimenteren in je stretching zone, zijn vaak prima mogelijkheden om weer plezier in je werk te krijgen en kansen te creëren. In het bedrijf waar ik werkte, werd dit kernachtig samengevat als “You are the master of your own destiny”.

Kortom, bij loopbaantwijfels kun je nadenken over loopbaan alternatieven en gaan kijken in kansen i.p.v. denken in problemen. Er zijn altijd 9 opties:

 1. Een zelfde (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 2. Een zelfde (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
 3. Een andere (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 4. Een andere (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
 5. Eigen onderneming starten/ZZP’er in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 6. Eigen onderneming starten/ZZP’er in een andere industrie/werkzaamheid.
 7. Terug gaan naar school gecombineerd met een parttime job.
 8. Minder nadruk op werk leggen en meer nadruk op privé/persoonlijk leven.
 9. Blijven.

Lees in Loopbaantwijfels, teveel routine, te weinig uitdaging (deel 2) hoe je verder kunt werken met deze 9 opties.

 

Waarom Van Dam Coaching inschakelen voor jouw coachvraag?

Gespecialiseerd in hogeropgeleiden    Vast tarief loopbaantrajecten
Face-to-face & Online coaching           Betrokken coach, ervaren sparring partner
Scherpe tarieven personal coaching    Goed bereikbaar, snel antwoord op vragen

Zo stel je nog snel een aftrekpost van € 1141,50 veilig
Misschien wist je niet dat je het wilde doen totdat je het onderstaande las. Stel je hebt genoeg van je werk, je bent er achter gekomen dat je huidige baan niet goed meer bij je past en je beseft dat het goed zou zijn om jezelf ui... Read more
Loopbaan
actie • loopbaan • loopbaanactieplan
Hoe vind en doe je werk dat je leuk vindt?
Deloitte heeft ooit eens onderzocht hoeveel mensen hun werk niet leuk vinden. Dat bleek een behoorlijk grote groep te zijn: maar liefst 80% doet niet leuk werk. Of zo’n hoog percentage ook voor Nederland geldt, vraag ik me af... Read more
Loopbaan
drijfveren • kernkwaliteit • loopbaan • werkplezier
Handige app als je beter wilt slapen
’s Avonds nog even achter een laptop, smartphone of tablet en binnen 2 minuten krijgt je biologische klok een signaal dat het dag is. Dat komt omdat je melatonineproductie wordt onderdrukt, met als gevolg dat je lichaam zich nie... Read more
Tips
Tips
De 7 geschiktste banen voor introverte professionals
Introverte mensen werken graag zelfstandig in een rustige stille omgeving, ze komen meestal goed tot hun recht in ‘helpende’ beroepen waar er interactie is met individuen en ze doen graag iets waarbij ze het gevoel hebben dat ... Read more
Personal coaching