Altijd 9 opties voor een carrière verandering.

Share this:

Zin in een andere baan, iets heel anders, verkeerde carrière gekozen? Als je bent uitgekeken op je werk wil je het liefst morgen wat anders gaan doen, iets dat meer werkplezier geeft. Denken aan een carrière switch, maar niet weten wat precies? Je hebt altijd negen verschillende mogelijkheden. Genoeg om om uit te kiezen dus!

 

De praktijk: 50/50

Balen van je werk of gedachtes als ‘ik heb echt genoeg van mijn werk’, heeft iedereen wel eens. Als dat ‘eens’ omslaat in ‘heel vaak’, is het oppassen geblazen. Je weet (on)bewust dat je wat anders wilt, maar vaak niet hoe en wat. Je kunt hier in blijven hangen en net zo lang op je plek blijven tot je wordt gedwongen tot actie. In de tussentijd mis je werkplezier en als je niet uitkijkt, wordt je een volleerd DIP’er (Denker In Problemen) en verzuur je.

Grote kans dat je later alsnog onvoorbereid werk moet maken van je loopbaan. Een slechtere start is nauwelijks denkbaar. Want als de tikkende tijdbom alsnog afgaat, is de kans groot dat je elke baan aangrijpt die voorbijkomt maar daar al snel weer spijt van krijgt.

Neig je nog wat naar de DIP kant, dan ben je niet de enige. Kijk maar naar de volgende cijfers*:

 • Volgens het nationale werkonderzoek 2011, waaraan 28.000 Nederlanders deelnamen, zou 50% van de werknemers iets totaal anders kiezen, wanneer men de carrière over kon doen.
 • Slechts iets meer dan de helft van alle werknemers is tevreden over de loopbaan die zij tot dusverre volgen.
 • Nog geen derde van de werknemers is van mening dat hun werkgever het beste uit hun haalt.

*(bron: LoopbaanVisie, onafhankelijk vakblad voor de loopbaanprofessional, nr 4 oktober 2012 & Persbericht 3 februari 2012 van NOLOC vereniging van loopbaan professionals)

Kortom, ongeveer de helft van alle werkenden zou eigenlijk iets anders willen doen! Bovendien een op de acht werknemers heeft last van burn-out klachten waardoor eerder sprake zal zijn van iets anders moeten (i.p.v. willen) doen. Slechts een klein deel van de ontevredenen zet daadwerkelijke stappen en gaat actief aan de slag om de werksituatie te veranderen.

 

Wat doet de andere helft van werknemers die iets anders willen dan?

Daarover is geen cijfermateriaal beschikbaar. Maar zeker is wel dat zij hun carrière veranderen, beschikken over moed, discipline en wijsheid en in staat zijn zelf sturing te geven aan hun loopbaan.

Omdat ik zelf een carrière switch heb gemaakt, en anderen daar nu ook in begeleid, weet ik inmiddels wel hoe je zoiets in de praktijk aanpakt. En geloof mij, wat ik kan, kan iedereen. En nog wel beter ook! In plaats van DIP’er moet je KIK’er worden, gaan Kijken In Kansen. Er zijn twee groepen professionals van het type KIK’er:

 • Zij die stappen nemen en een loopbaancoach inschakelen. Tot hun verbazing komen ze er achter dat in 5-8 gesprekken het worstelen al voorbij is. Het resultaat: een helder beeld van wat ze echt willen en hoe ze dat gaan aanpakken, compleet met een realistisch actieplan om die loopbaanwens te realiseren.
 • De tweede groep professionals zijn mans genoeg. Zij stippelen op eigen kracht een ideale loopbaanroute voor de toekomst uit.

Voor beide groepen is zelfreflectie de eerste stap. En die kan altijd en overal gezet worden. Ook wie op dit moment nog niet denkt aan een carrière switch zou er over na moeten denken. Denkbaar is dat in de nabije toekomst je baan door een reorganisatie verandert of zelfs vervalt. Rustig achter je bureau blijven zitten en afwachten kan, met het risico dat het een extra zware klus zal zijn als je t.z.t. alsnog een andere baan moet of wilt gaan zoeken.

 

De 9 opties voor een carrière verandering

Goed, je hebt besloten na te gaan denken over hoe je in de toekomst verder wilt. Je wilt in kaart brengen wat reële mogelijkheden zijn en welk werk het beste bij je persoonlijkheid past.

Pak je dit systematisch aan, dan zal je zien dat er altijd 9 opties zijn om de loopbaan vorm te geven. Neem als voorbeeld Harry, een fiscalist bij een Big Four kantoor die wat anders moet of wil gaan doen. Harry is heel specialistisch opgeleid en lijkt weinig kanten op te kunnen. Maar laat die DIP gedachte even los en al gauw is duidelijk dat er maar liefst 9 mogelijkheden zijn. Harry kan bijvoorbeeld:

 • Als fiscalist gaan werken bij een ander Big Four kantoor.
 • Als fiscalist gaan werken bij een Tax Department van een retail multinational.
 • Bij hetzelfde bedrijf blijven werken, maar dan als Business Developer.
 • Zijn jeugdfantasie volgen en topwielrenner in de WK ploeg worden.
 • Een eigen bedrijf opzetten en fiscale planning doen voor partners van het Big 4 kantoor.
 • Een eigen bedrijf opzetten dat vliegtuigmaaltijden gaat verkopen aan luchtvaartondernemingen.
 • Mode design gaan studeren en ondertussen werken in een boekhandel.
 • Baan opzeggen, naar India vertrekken en daar als yogi de kost verdienen.
 • Na bestudering van alle voorgaande opties besluiten dat de huidige baan zo slecht niet is en daarom blijven zitten waar hij zit.

In het laatste geval biedt kritische zelfreflectie Harry wellicht een mogelijkheid om het voor zichzelf leuker te maken. Uit je comfortzone komen en gaan experimenteren in je stretching zone, zijn vaak prima mogelijkheden om weer plezier in je werk te krijgen en kansen te creëren. In het bedrijf waar ik werkte, werd dit kernachtig samengevat als “You are the master of your own destiny”.

Kortom, bij loopbaantwijfels is het zaak dat je nadenkt over loopbaan alternatieven. Ga kijken in kansen i.p.v. denken in problemen. En kies uit een van de 9 opties die er altijd zijn:

 1. Een zelfde (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 2. Een zelfde (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
 3. Een andere (loop)baan in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 4. Een andere (loop)baan in een andere industrie/werkzaamheid.
 5. Eigen onderneming starten/ZZP’er in dezelfde industrie/werkzaamheid.
 6. Eigen onderneming starten/ZZP’er in een andere industrie/werkzaamheid.
 7. Terug gaan naar school gecombineerd met een parttime job.
 8. Minder nadruk op werk leggen en meer nadruk op privé/persoonlijk leven.
 9. Blijven.

Stel in alle rust vast wat elke optie je al dan niet kan bieden. Als loopbaancoach kan ik nog andere dingen bedenken die helpen bij een definitieve keuze, maar als je begint met nadenken over de 9 opties, zul je merken dat richting kiezen en actie ondernemen al iets makkelijker is.

Lees in Loopbaantwijfels, teveel routine, te weinig uitdaging (deel 2) hoe je verder kunt werken met deze 9 opties.

‘Geluk is een keuze’ klinkt mij wat te gemakkelijk, maar loopbaan is een keuze’ is een keiharde waarheid. Bij het laatste kun je alleen nog maar kiezen uit ‘ja’ of ‘nee’. It’s up to you ….

 gratis ebook

Duim omhoog voor de selfie stick, 7 andere smartphone tips en een oproep tot actie.
In dit artikel: 7 smartphone tips, 2 handige apps, een leerzaam filmpje en een oproep aan de lezer. Mijn jongste zoon speelt cricket. Prachtig om naar te kijken, maar bij de wedstrijden observeer ik ook vanuit een ooghoek de va... Read more
Personal coaching
bewustwording • discipline vergroten • Tips
21st century skills
Welke skills maken iemand waardevol op de huidige arbeidsmarkt? Voor het antwoord op die vraag is onderzoek van het CBS interessant. Kernboodschap van deze blogpost geformuleerd als executive summary: kennis + skills = op... Read more
Loopbaan
assertiviteit • competenties • employability • fiscalist • loopbaan • loopbaanactieplan • mindset • persoonlijke ontwikkeling • Tests
Positieve emoties. Zo activeer je ze en dit heb je er aan!
Wist je dat positieve emoties gewenste veranderingen in je leven makkelijker maken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er drie hele goede redenen zijn om positieve emoties te cultiveren. 1. Allereerst helpen positieve em... Read more
Mindset
bewustwording • mindset • opmerkzaamheid • persoonlijke ontwikkeling • zelfvertrouwen
Een positieve kijk op de helweek
Een tijd terug schreef ik voor vakblad Loopbaanvisie een recensie over het boek Helweek en besprak ik in deze blog de ins en outs van een helweek. Eerlijk gezegd vielen de zeer positieve toon en de onbescheiden beloftes in h... Read more
Mindset
actie • bewustwording • discipline vergroten • doelen • mindset